​Britse foodinflatie loopt op naar 15%

16-06 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De foodinflatie kan in het Verenigd Koninkrijk deze zomer oplopen naar 15%, het hoogste niveau in meer dan twintig jaar.

Die inflatie zal ook veel langer aanhouden dan tot nu toe werd verwacht door de oorlog in Oekraïne, al langer bestaande problemen in de ketens maar ook doordat monetaire of fiscale maatregelen, zoals renteverhogingen, pas op langere termijn effect hebben.

We zien nu al dat sommige gezinnen maaltijden overslaan, dat zal alleen maar erger worden

Die voorspelling komt van onderzoeksinstituut IGD. De sterkste inflatiedruk komt van vlees, graanproducten, zuivel, groente en fruit. Vooral de prijs van producten die afhankelijk zijn van graan als veevoer, zoals wit vlees, kunnen volgens IGD de komende tijd verder de hoogte inschieten. Hoofd economist James Walton: ‘’Het is niet waarschijnlijk dat de druk op de kosten van levensonderhoud binnen afzienbare tijd zal afnemen. Dat leidt er ongetwijfeld toe dat veel huishoudens, en de bedrijven die hen bedienen, met angst en beven naar de toekomst kijken. We zien nu al dat sommige gezinnen maaltijden overslaan, dat zal alleen maar erger worden. Het kopende publiek zal steeds meer manieren vinden om geld te besparen.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer