Britse handel laat herstel zien

13-04 | |
Over de hele linie lag de uitvoer van Britse goederen naar de EU in februari € 4,3 miljard ofwel bijna 47% hoger dan in de eerste maand van dit jaar. - Foto: ANP
Over de hele linie lag de uitvoer van Britse goederen naar de EU in februari € 4,3 miljard ofwel bijna 47% hoger dan in de eerste maand van dit jaar. - Foto: ANP

De export van Britse voedingswaren en levende dieren naar de Europese Unie lag in februari ruim driekwart boven het niveau van januari, toen vanwege brexit sprake was van een sterke daling.

Ook de export van vis en schaaldieren nam weer toe ‘doordat exporteurs zich aanpasten aan de nieuwe regels na het aflopen van de overgangsperiode’, aldus het Office for National Statistics (ONS).

Export voeding bijna op niveau februari 2020

De export van voeding vanuit het Verenigd Koninkrijk benadert daarmee ook weer het niveau van februari 2020. Vergeleken met twee jaar eerder, toen nog geen sprake was van een brexit-invloed of van corona, is echter sprake van een daling met 22%. “De verstoringen bij de voedingsexport in januari 2021 lijken grotendeels onder controle te zijn en hebben mogelijk slechts kortetermijngevolgen voor de handel”, aldus het ONS.

Lees ook: Brexit bezorgt bedrijven slapeloze nachten

Totale Britse export naar EU 47% hoger dan in januari

Over de hele linie lag de uitvoer van Britse goederen naar de EU in februari € 4,3 miljard ofwel bijna 47% hoger dan in de eerste maand van dit jaar. In januari was, vergeleken met december, nog sprake van een daling met 42%. Die handel naar EU-landen laat daarmee een sterker herstel zien dan de totale Britse export, want die groeide met 10%. De invoer van EU-goederen groeide in februari meer bescheiden met 7,3% ofwel € 1,4 miljard.

Het ONS waarschuwt wel dat de cijfers nog altijd meer onzeker zijn door de gevolgen van de coronamaatregelen in veel landen. Het statistiekbureau maakte tegelijk bekend dat het Britse bruto binnenlands product ondanks een strikte lockdown in februari met 0,3% is toegenomen vergeleken met een jaar eerder.

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.