Britse horeca wil EU-werkers terug

Foto: ANP
Foto: ANP

De horeca in het Verenigd Koninkrijk zit bij de heropening met een schreeuwend tekort aan personeel.

Alleen al Britse tak van Domino’s Pizza zoekt 5.000 pizzabakkers en bezorgers. De schatrijke eigenaar van pubketen Wetherspoon, tot nu toe één van de fanatiekste pleitbezorgers van brexit, wil nu dat werkers uit de EU toch weer worden toegelaten.

Personeelstekorten

Bij Domino’s, met 1.100 vestigingen marktleider in de pizzabezorging, zijn veel vanwege de coronadrukte aangetrokken tijdelijke krachten als kappers of taxichauffeurs weer naar hun oorspronkelijke werk teruggekeerd. Tegelijk blijkt de vraag naar (bezorg)pizza’s op hetzelfde peil te blijven als tijdens de coronacrisis. Wethersoon, dat honderden pubs met eetgelegenheden exploiteert, kampt met soortgelijke personeelstekorten.

Deze en andere horecabedrijven worden geconfronteerd met het feit dat veel van hun werknemers uit de EU, met name Oost-Europese lidstaten, naar huis zijn gegaan omdat ze na brexit niet meer in het VK mogen werken. Dergelijke problemen worden ook op grote schaal gemeld uit de land- en tuinbouw. Wetherspoon-baas Martin, die de brexit-campagne in 2016 met een grote donatie steunde, schrijft nu zijn goede vriend premier Boris Johnson om toch weer een visa-regeling in te voeren waarmee die werkers uit de EU voor langere tijd in de Britse horeca aan de slag kunnen. “Een redelijk liberaal immigratiesysteem dat wordt gecontroleerd door de mensen die wij hebben gekozen, dus niet een EU-systeem, zou een plus zijn voor de economie en het land.”

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteurBeheer

3/3 artikelen over | Registreer voor meer artikelen