Britse kamercommissie onderzoekt Brexit-chaos

De commissie vraagt bedrijven en andere betrokkenen informatie aan te dragen, die dan wordt voorgelegd aan minister George Eustice. Foto: ANP
De commissie vraagt bedrijven en andere betrokkenen informatie aan te dragen, die dan wordt voorgelegd aan minister George Eustice. Foto: ANP

De Britse kamercommissie voor plattelandszaken en voeding wil met spoed de door brexit ontstane problemen voor de export van vlees en vis en voor andere sectoren onderzoeken.

De commissie vraagt bedrijven en andere betrokkenen informatie aan te dragen, die dan wordt voorgelegd aan minister George Eustice. De commissie heeft al een aantal concrete vragen voor Eustice geformuleerd:

  • Welke exporten van visproducten en vlees worden zwaar getrokken door vertragingen aan de grens en verstoringen sinds 1 januari, en waarom?
  • Welke gevolgen hebben die problemen bij de export naar de EU voor Britse bedrijven?
  • Wat zijn de implicaties op middellange en lange termijn van de niet-tarifaire belemmeringen voor Britse exporteurs en leverketens? Welke stappen neemt de Britse regering om die gevolgen op te vangen?
  • Hoe nuttig en accuraat waren de gidsen en steun die de regering voor en sinds 1 januari bood aan het bedrijfsleven?

Met het oog op de komende Britse invoercontroles vraagt de commissie tenslotte ‘hoe klaar het VK is om controles op voedselinvoer vanuit de EU gedurende 2021 in te voeren?’

Eigen vestigingen binnen de EU

De British Meat Processors Association heeft deze week gemeld dat ook Britse vleesbedrijven beginnen te kijken naar eigen vestigingen binnen de Europese Unie om de ontstane grensproblemen te omzeilen. De BMPA meldt daarbij dat vooral het versturen van kleinere zendingen die samen in één vrachtwagen gaan grote problemen oplevert, omdat voor elk van die zendingen het vereiste papierwerk in orde dient te zijn. Europese winkels die ook Britse voeding of dranken verkopen worden daardoor niet of mondjesmaat bevoorraad.

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.