De Britse pluimveesector vreest dat de verscherping van de toelatingsregels voor buitenlandse arbeidskrachten na de brexit de vleesbedrijven met grote arbeidstekorten zal opzadelen.
Momenteel komt 60% van de werknemers in Britse vleesfabrieken uit de Europese Unie, maar veel van die mensen dreigen niet meer in Groot-Brittannië te mogen werken. Dat stelt de branche-organisatie British Poultry Council (BPC) in een reactie op een rapport van een adviescommissie over migratie na de brexit. Die commissie wil niet-Britse werknemers alleen nog toelaten als ze aan bepaalde opleidings- en inkomenseisen voldoen. Die eisen worden vertaald in een puntensysteem. Alleen mensen die voldoende punten halen mogen in het Groot-Brittannië werken.
“De aanbevelingen hebben de meest ernstige gevolgen voor de voedingsproducenten, waarbij de kippenvleesindustrie het hardste wordt geraakt”, zegt directeur Richard Griffiths van de BPC. De organisatie wijst er op dat de sector rond de € 8,5 miljard per jaar omzet en daarmee een grote bijdrage levert aan de Britse economie.
De bedrijven moeten daarbij wel ruim 7.000 vacatures per jaar zien in te vullen. “Wij hebben hoge waardering voor onze werknemers, waar ze ook vandaan komen. De commissie besteedt geen enkele aandacht aan de vraag naar arbeid in onze sector na de brexit”, aldus Griffiths. “Kip vertegenwoordigt de helft van het vlees dat in ons land wordt gegeten. De sector is sterk gegroeid en kan niet voldoende Britse arbeidskrachten vinden. De werknemers uit de EU zorgen ervoor dat veilig, voedzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen beschikbaar is.”
De BPC waarschuwt voor een systeem waarbij alleen welgestelden Britse producten van hoge kwaliteit kunnen eten. De rest wordt afgescheept met buitenlandse voeding waarvoor minder strenge eisen gelden. “Geen controle meer hebben over de manier waarop we ons land kunnen voeden ondermijnt de Britse voedingsindustrie. Juist op een moment dat we naar de brexit moeten kijken als kans om zaken als voedingswaarde, productiviteit en duurzaamheid in eigen hand te nemen en diepgaand te veranderen”, besluit Griffiths.
Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina