Britse kunstmestfabriek sluit vanwege hoge gasprijs

09-06 | |
De sluiting van de kunstmestfabriek heeft ook gevolgen voor de voedingsindustrie: de fabriek levert CO2, wat veel wordt gebruikt voor het koelen en verpakking van versproducten. - Foto: Canva/DorotaM
De sluiting van de kunstmestfabriek heeft ook gevolgen voor de voedingsindustrie: de fabriek levert CO2, wat veel wordt gebruikt voor het koelen en verpakking van versproducten. - Foto: Canva/DorotaM

De Amerikaanse kunstmestproducent CF Industries sluit haar kunstmestfabriek CF Fertilisers in het Britse Cheshire.

Door de sluiting komen 283 banen op de tocht te staan en komt ook de levering van CO2 voor de voedingsindustrie opnieuw in gevaar.

‘’Hoewel we alle mogelijke alternatieven, inclusief verandering van de bedrijfsmodellen en een koper zoeken hebben onderzocht, is de beste manier om ervoor te zorgen dat we kunnen blijven opereren en kritische producten voor de markt kunnen leveren het sluiten van deze fabriek”, aldus CEO Tony Will. CF Fertilisers houdt nu nog één fabriek in het VK over. ‘’Die vestiging in Billingham, de grootste in het land, is nu levensvatbaar voor de lange termijn,” stelt Will.

Het bedrijf voegt daaraan toe: “De verwachte prijs voor aardgas leidt tot de conclusie dat kunstmestfabrieken in het VK en in Europa de hoogste kosten-marginale producenten ter wereld in de toekomst blijven, wat een voortdurende uitdaging blijft voor de houdbaarheid van de bestaande fabrieken.”

Sluiting raakt ook voedingsindustrie

CF Fertilisers legde beide fabrieken vorig jaar september stil vanwege de toen al gestegen energiekosten. De vestiging in Ince heeft sindsdien niet meer gedraaid. De stop leidde tot paniek in de voedingsindustrie omdat beide fabrieken ook CO2 leveren, wat veel wordt gebruikt voor het koelen en verpakken van versproducten (gasverpakken). De Britse regering schoot te hulp met financiële steun, waarop de fabriek van CF in Billingham weer op gang werd gebracht. De afgelopen tijd hebben veel gebruikers van het gas al andere leveranciers gevonden.

Lees ook: Kunstmestmarkt op zijn kop door sluiten fabrieken

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer