Britse melkprijs in jaar tijd 50% gestegen

26-08 | |
Foto: Boerderij
Foto: Boerderij

De gemiddelde Britse melkprijs lag in juli op 45,57 pence of 53,7 eurocent per liter.

Dat was 50% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar en 5,7% hoger dan in de voorafgaande maand, meldt het plattelandsministerie Defra in een maandoverzicht. Het ministerie tekent daarbij aan dat achteraf betalingen van bonussen en dergelijke niet worden meegeteld in de melkprijs-statistiek. De meeste Britse melkinkopers hebben voor augustus en/of september alweer verdere verhogingen van de melkvergoeding aangekondigd.

Einde prijsverhogingen

Marktanalist Ian Potter waarschuwt melkveehouders wel dat er een eind lijkt te komen aan de gestage prijsverhogingen. Hij wijst op de neergaande trend op de wereldmarkten, maar ook op het feit ‘dat consumenten reageren op de hoge prijzen door minder te kopen of over te stappen op goedkopere niet-merkproducten’. “Melkproducenten doen er beter aan zich te realiseren dat, tenzij er een wonder gebeurt, er niet meer prijsverhogingen zullen komen en het zelfs de vraag is hoe lang de melkprijzen op dit niveau kunnen blijven.”

De totale melkproductie kwam in het Verenigd Koninkrijk vorige maand volgens de cijfers van Defra uit op 1,238 miljard liter. Dat is 2,7% minder dan in juni en 0,9% minder dan een jaar geleden. Het gemiddelde eiwitgehalte kwam met 3,28% wel 1,6% hoger uit dan in juli 2021. Dat eiwitgehalte vertoont sinds een piek in het afgelopen najaar ook een gestage daling.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer