Britse melkproductie neemt opeens toe

15-12-2022 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De Britse melkproductie kwam, voornamelijk door de kostendruk, in de eerste maanden van het melkjaar lager uit dan een jaar eerder.

Het voor de grasgroei gunstige weer en een gunstige melk-voerprijsverhouding zorgen ervoor dat sinds september meer melk wordt geproduceerd.

Over de drie maanden tot eind november is de melkplas in het Verenigd Koninkrijk uitgekomen op 3,023 miljard liter, dat is 2,5% meer dan in dezelfde periode in 2021. Op basis van die ontwikkeling heeft het zuivelschap AHDB Dairy de schatting voor de melkproductie voor het hele melkjaar 2022-’23 opgeschroefd naar 12,44 miljard liter, dat zou dan 0,7% meer zijn dan een jaar eerder.

“We voorzien dat de opbrengsten de komende maanden hoog blijven door sterke melkprijzen en een stabiliserende melkveestapel. Wel is het zo dat de voervoorraden in sommige belangrijke melkregio’s krap zijn na de hete, droge zomer. Ook is er nervositeit over de omvang van de verlagingen van de melkprijs in het eerste kwartaal. Er zijn al enkele verlagingen voor januari aangekondigd vanwege de teruglopende vraag.

Verwerkers hebben grote moeite om verdere prijsverhogingen aan hun klanten op te leggen nu de crisis rond de kosten van levensonderhoud aanhoudt. Tegelijkertijd blijven de productiekosten op een hoog niveau”, analyseert het schap.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer