Britse NFU steunt ban EU-pootgoed

18-02-2021 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De National Farmers Union (NFU) in Engeland steunt het idee om pootgoed uit de EU vanaf 1 juli te verbieden, nu diezelfde EU geen pootgoed uit het Verenigd Koninkrijk toelaat.

“Er is alle reden om een hard standpunt in te nemen. Op den duur kunnen we zelfvoorzienend worden voor onze eigen interne markt”, zegt voorzitter Minette Batters. De EU heeft eerder een verzoek van het Britse ministerie voor plattelandszaken afgewezen om Brits – en dan vooral Schots – pootgoed toch weer toe te laten. Brussel vindt dat de Britten na de brexit de aan pootgoed te stellen eisen niet permanent op gelijk niveau willen houden met wat in de EU geldt.

Tegenmaatregel VK

Europees pootgoed mag tot 1 juli nog wel naar het VK. Maar minister Eustice wil dat daarna stoppen, als tegenmaatregel. Batters is het daar volstrekt mee eens: “Het Europese verbod heeft grote en ernstige gevolgen voor de Schotse pootgoedsector. Ik denk dat de meeste telers het met ons eens zullen zijn als we ons hard opstellen.” Haar collega Andrew McCornick van de Schotse boerenbond NFUS drukt zich nog sterker uit: “Als wij daar geen toegang krijgen, dan moeten we de deur keihard dichtslaan.”

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer