Foto: Lex Salverda
De Britse pluimveesector ondervindt grote problemen door het plotseling sluiten van grote slachterijen en verwerkers vanwege corona.
Britse pluimveehouders lijden tonnen schade doordat de verwerkers van hun kip of kalkoen plotseling dagen tot zelfs twee weken moeten sluiten omdat er coronabesmettingen onder het personeel zijn vastgesteld. In het just-in-time fok-, mest- en slachtsysteem leidt dat er toe dat tienduizenden dieren snel geruimd moeten worden omdat de slachter ze niet kan hebben. De sector klopt nu aan bij de overheid om de schade vergoed te krijgen.
Lijst wordt langer
De lijst met Britse vlees- en andere foodbedrijven die tijdelijk moesten stoppen vanwege corona wordt steeds langer. Een week of drie geleden moest Banham Poultry, het grootste kippenbedrijf in graafschap Norfolk met 1.100 werknemers, de slachtlijnen voor twee weken sluiten nadat 127 werknemers met corona besmet bleken. Daarvóór waren ook twee fabrieken van 2 Sisters, waaronder de grootste kippenverwerker in Schotland in Coupar Angus, en een grote kippenverwerker in Noord-Ierland voor twee weken dicht.
Verderop in de keten sloten onder meer een broodjesfabriek van Greggs, een fabriek voor verse salades van Bakkavor en een maaltijdenfabriek van Greencore in Northampton tijdelijk de poort, waardoor ook verderop in de keten de afname van kip en ander vlees stokte.
Schade loopt snel op
De schade van dat soort onverwachte ingrepen loopt al snel op. Zo meldt directeur Blaine van Rensburg van Banham Poultry dat er voor meer dan € 3,5 miljoen aan kippen en voorraad vernietigd moest worden. “In de kippenindustrie hebben we een ‘window’ van twee dagen voordat het de aanvoerketen begint te raken en drie dagen voordat we problemen krijgen met het welzijn van de dieren. Dat dwingt ons er toe om dieren op de boerderij te ruimen, de slacht uit te besteden of dieren gratis weg te geven. Denken dat een bedrijf die dieren kan ruimen zonder compensatie is alsof je Ikea vraagt al haar voorraden te verbranden.”
Denken dat een bedrijf dieren kan ruimen zonder compensatie is alsof je Ikea vraagt al haar voorraden te verbranden
Blaine van Rensburg, directeur van Banham Poulty
Sectororganisatie trekt aan de bel
De wijdverbreide problemen in de pluimveehouderij zijn ook voor de British Poultry Council aanleiding om aan de bel te trekken. De sectororganisatie wijst er op dat er wekelijks rond de 20 miljoen kippen worden geslacht waarvan de overgrote meerderheid wordt verwerkt in slechts enkele grootschalige bedrijven. Komt er daar door corona een kink in de kabel, dan zijn de gevolgen ook voor de toeleveranciers direct ernstig. “We vragen schadevergoeding en financiële hulp voor bedrijven die zijn gedwongen om dieren te ruimen, zodat ze niet afgestraft worden omdat ze de juiste dingen doen,” aldus directeur Richard Griffiths.
Volgens Griffiths hebben de kippenvleesbedrijven hun verantwoording genomen. “En ze doen wat ze moeten doen: ze rapporteren vrijwillig elke uitbraak van corona en investeren in veilige oplossingen om hun fabrieken aan de gang te houden”, aldus de directeur. “Onze leden hebben ongelofelijk hard gewerkt om het land van voedsel te blijven voorzien. Steun van de regering is noodzakelijk om er voor te zorgen dat de bedrijven door kunnen. Op de juiste manier handelen tegenover je medewerkers en de dieren kan niet beschouwd worden als een consequentie van de corona beperkingen en controles.”