Britse pond stabiel ten opzichte van euro

Foto: Canva
Foto: Canva

De koers van het Britse pond is redelijk stabiel in de afgelopen maanden.

De koers schommelt rond £0,86 per euro en dat is al sinds begin maart het geval. Begin april daalde de waarde van het pond wel in korte tijd. De Britse munt is nu met ruim £0,86 in ieder geval een stuk sterker (6,5%) ten opzichte van de koers begin december. Dat was nog voor er definitief duidelijkheid was over de brexit-deal tussen EU en het Verenigd Koninkrijk. Die duidelijkheid is er nu wel, maar dat uit zich ook in flinke klappen voor de handel tussen EU-landen en het VK. Daarbij zijn alle grensbelemmeringen nu nog niet van kracht. Tegelijkertijd is een handelsovereenkomst tussen VK en de VS nog lang niet in zicht. De Amerikaanse president Biden heeft een deal met de Britten duidelijk niet zo hoog op de agenda staan als zijn voorganger Trump deed voorkomen.

Positief voor de Britse economie is dat het vaccinatieprogramma relatief snel is uitgerold. De Britse centrale bank Bank of England (BoE) nam onlangs al wat gas terug met het stimuleringsprogramma. De BoE sprak de verwachting uit dat de economie dit jaar weer tot het niveau van voor de coronacrisis gaat groeien. Daarom gaat de BoE minder obligaties opkopen, ook al blijft de rente voorlopig nog wel historisch laag. De koers van het pond ligt met £0,86 per euro nu al op het niveau dat analisten als prognose aanhouden voor 2022.

Inflatiezorgen

Op de financiële markten bestaan nog altijd zorgen om stijgende prijzen en eventuele renteverhogingen om dat af te remmen. Centrale bankiers blijven volhouden dat de hogere inflatie tijdelijk zal zijn en volgend jaar weer zal afnemen. Dat benadrukte Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, eind vorige week nog weer op de bijeenkomst van ministers van financiën in de EU in Portugal. Op 10 juni besluit de ECB over eventuele aanpassingen van het monetaire beleid.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Esselink
Wim Esselink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.