Doorgaan naar artikel

Britse premier: vanaf 2021 grenscontroles

De Britse premier Boris Johnson voor zijn ambtswoning in Londen. - Foto: ANP

De Britse premier Boris Johnson voor zijn ambtswoning in Londen. - Foto: ANP

De Britse premier Boris Johnson waarschuwt dat er vanaf 1 januari 2021 grenscontroles nodig zijn voor alle goederen die tussen zijn land en de Europese Unie worden verhandeld.

Johnson vreest dat er geen handelsakkoord komt omdat zijn land weigert de EU-regels nog langer te volgen.

Het ministerie van LNV in Den Haag lijkt daar ook vanuit te gaan met een zaterdagochtend, enkele uren na brexit, verzonden Tweet: ‘’Brexit is een feit. Zorg dat je per 1 januari 2021 klaar bent voor douaneprocedures.” Het ministerie verwijst daarbij naar het brexitloket.nl voor verdere informatie en uitleg.

Harde taal Britse premier

De vrees dat de vrije handel tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie op 1 januari, na het verlopen van de overgangsperiode die vrijdag is ingegaan, tot het verleden behoort is fors aangewakkerd door de harde taal van de Britse premier. Johnson wil zijn eigen regels stellen en niet meer die van de EU volgen.

Dat heeft hij maandag in zijn eerste grote toespraak na het ingaan van brexit nog eens benadrukt. ‘’Er is geen noodzaak dat een vrije handelsovereenkomst ook betekent dat wij de EU-regels over concurrentiebeleid, subsidies, sociale bescherming, het milieu en dergelijke meer zouden moeten accepteren dan dat die EU onze Britse regels aanvaardt.”

De Europese Unie wil juist uitgaan van een ‘gelijk speelveld’, wat betekent dat het Verenigd Koninkrijk de Europese regels wel moet overnemen om oneerlijke concurrentie te vermijden.

Voorkeur voor losse overeenkomst

Johnson zegt verder de voorkeur te geven aan een meer losse overeenkomst ‘zoals de EU die ook met Canada of Australië heeft gesloten’. Die opmerking heeft in Brussel geleid tot gefronste wenkbrauwen, omdat er met Australië wel wordt onderhandeld, maar nog lang geen overeenkomst is getekend. Het akkoord met Canada, waarover vele jaren is onderhandeld maar dat nog steeds niet volledig van kracht is, leidt er toe dat 98% van de invoerheffingen in de handel tussen de EU en dat land verdwijnen.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin