Doorgaan naar artikel

Britse premier zet overleg over brexit zwaar onder druk

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: Canva

Foto: Canva

Britse regering wil een markt zonder heffingen of kwantitatieve restricties voor landbouwproducten.

De Britse premier Boris Johnson wil al over 4 maanden duidelijkheid hebben over een nieuwe handelsovereenkomst met de Europese Unie. Is er in juni geen zicht op een akkoord, dan gaat Londen eenzijdig een no-deal vertrek eind 2020 verder voorbereiden.

“We hopen de brede lijnen van een overeenkomst in juni te bereiken met als doel om zo’n deal in september af te ronden. Als er in juni niet voldoende vooruitgang is geboekt, dat zal de regering moeten beslissen of de aandacht van het Verenigd Koninkrijk (VK) niet langer gericht moet zijn op de onderhandelingen maar we ons uitsluitend moeten richten op het voortzetten van de binnenlandse voorbereidingen om na de overgangsperiode op een ordelijke manier te vertrekken”, schrijft Johnson in het onderhandelingsdocument ‘The Future Relationship with the EU’.

Lees verder onder de foto.

Boris Johnson. - Foto: AFP
Boris Johnson. - Foto: AFP

Vrije handel tussen EU en Verenigd Koninkrijk

Johnson wil echter niets weten van de afstemming met de Europese regels (alignment) die door de EU wordt geëist om de vrije handel tussen de EU en het VK in stand te houden. Brussel eist dat om oneerlijke concurrentie te voorkomen vanuit het niet-EU-land VK. In het donderdag 27 februari gepresenteerde document is de vrijheid om de eigen Britse regels en voorschriften vast te stellen echter het eerste uitgangspunt. Ook stelt Johnson daarin te streven naar een ‘Canada-stijl’-akkoord, een lossere handelsovereenkomst zoals de EU die recent ook met Canada heeft gesloten (Ceta).

Geliberaliseerde markt zonder heffingen

Desalniettemin wil de Britse regering een geliberaliseerde markt voor goederen, zonder tarieven, heffingen of kwantitatieve restricties voor landbouwproducten of producten van de maakindustrie.

Ook zou er een aparte overeenkomst moeten komen voor de visserij, met jaarlijkse onderhandelingen over quota en andere bepalingen. Voor juni wil de Britse regering bovendien ‘equivalentie’, ofwel gelijke behandeling van banken en financiële instellingen geregeld zien te hebben.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin