Britse preventiezone vogelgriep ingetrokken

18-08 | |
Afgezet gebied rondom een met vogelgriep besmette pluimveehouderij nabij Preston, in het noordwesten van Engeland. - Foto: ANP
Afgezet gebied rondom een met vogelgriep besmette pluimveehouderij nabij Preston, in het noordwesten van Engeland. - Foto: ANP

De Britse dier- en plantgezondheidsdienst APHA heeft de nationale preventiezone voor vogelgriep ingetrokken.

Directeur Christine Middlemiss roept wel op tot uiterste waakzaamheid omdat er nog steeds gevallen van hoogpathogene vogelgriep worden ontdekt.

De preventiezone werd ingesteld in november toen het risico op besmettingen toenam. “De maatregelen hebben een centrale rol gespeeld in het beschermen van pluimveestapels in het vele land tegen het virus dat circuleert in wilde vogels. Het risico is nu teruggebracht naar laag en daarom kunnen de verplichte maatregelen vervallen”, aldus APHA.

130 besmettingen met vogelgriep

In het Verenigd Koninkrijk zijn sinds eind vorig jaar ruim 130 bevestigde besmettingen met vogelgriep geregistreerd. De laatste melding van APHA dateert van vorige week.

Middlemiss: “Nu we in de zomer zitten en hogere temperaturen hebben, is het risico voor pluimvee nu in het hele land minder geworden. Dit was niet mogelijk geweest zonder het harde werk van alle pluimveehouders die zich maanden lang aan de hoogste bioveiligheidseisen hebben gehouden. Er zijn echter nog steeds plaatselijke risicogebieden, zoals we recent hebben gezien, en daarom is het van levensbelang dat iedereen bioveiligheid heel serieus neemt.”

Tentoonstellingen en andere evenementen met pluimvee blijven in het VK verboden.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer