Britse producenten: eiertekort komt door lage prijzen

29-11-2022 | |
Eierschappen in Britse supermarkten zijn zo goed als leeg, zoals in deze winkel van Tesco. - Foto: ANP
Eierschappen in Britse supermarkten zijn zo goed als leeg, zoals in deze winkel van Tesco. - Foto: ANP

In het Verenigd Koninkrijk is geen eiertekort, supermarkten hoeven die dus helemaal niet op rantsoen te zetten. Dat zeggen Britse pluimveehouders. Het probleem is dat de grote winkelbedrijven niet genoeg willen betalen. Daardoor zijn eierproducenten gedwongen om ermee te stoppen.

Drie van de vier grootste Britse supermarkten hebben een quotum ingesteld voor het aantal dozen eieren dat een klant mee kan nemen. Bij Tesco en de Britse tak van Aldi geldt voorlopig een maximum van twee dozen van twaalf eieren per keer, bij Asda is dat drie dozen. De vierde, Sainsbury’s, laat kooieieren aanvoeren uit Italië om tekorten aan te vullen. Morrisons kijkt naar leveranciers van eieren in Polen. Volgens de supermarkten zijn er te weinig eieren vanwege de uitbraak van hoogpathogene vogelgriep, de grootste die het VK ooit heeft meegemaakt.

Eiertekort niet door vogelgriep, maar lage prijzen

De eierproducenten stellen dat dat grote onzin is. Ja, er is veel vogelgriep maar een eventueel eiertekort is de schuld van de supermarkten. “We hebben bijna 750.000 leghennen minder dan vorig jaar, nadat we er vorig jaar al 1,8 miljoen zijn kwijt geraakt. Een deel daarvan komt door vogelgriep. De belangrijkste reden is echter dat eieren niet voldoende opbrengen. Producenten verliezen zo’n 33 cent per dozijn, dat kan je niet lang volhouden,” zegt de British Free Range Egg Producers Association.

Die organisatie waarschuwde al in april dat er – toen al – zeker 45 cent per 12 eieren meer betaald moet worden om de productie op gang te houden terwijl de winkeliers sindsdien niet verder zijn gegaan dan een cent of 8, 9.

Dat er nu opeens tekorten in de winkels lijken te zijn, moet als een wake-up call dienen

Eierproducenten willen met supermarkten om tafel

Directeur Robert Gooch: “Dat er nu opeens een eiertekort in de winkels lijken te zijn, moet als een wake-up call dienen. Boeren kunnen niet voor niets werken, genoeg is genoeg. We waarschuwen nu al maanden dat pluimveehouders duizenden kippen minder zijn gaan houden of er zelfs helemaal mee stoppen door de lage ‘prijs aan het hek’.”

Gooch heeft de supermarkten gevraagd zo snel mogelijk om de tafel te komen om een structurele oplossing te vinden. “Die winkeliers verschuilen zich maar al te graag achter de consument die niet meer zou willen betalen.”

Regering gevraagd naar onderzoek eiermarkt

Voorzitter van de sectie pluimvee bij de National Farmers Union James Mottershead is het daar mee eens: “De aanhoudende stijging van de productiekosten zet ook de Britse pluimveehouderij onder grote druk. De energieprijs is de hoogte ingeschoten. Daarnaast zijn ook brandstof, arbeid en verpakking fors duurder geworden. Tegelijk doen de producenten wat ze maar kunnen om kwalitatieve, betaalbare eieren en kip te blijven leveren.”

“Voor de komende kerstdagen is de vraag hoog dus dat leidt tot een krappe markt”, zegt Mottershead. “We hebben de regering op het hoogste niveau gevraagd om een onderzoek naar de eiermarkt en de eerlijkheid in de leverketen om ook de rol die vogelgriep speelt beter in beeld te brengen. Er moet in ieder geval snel duidelijkheid komen. Veel van onze leden in de pluimveehouderij vragen zich af of er nog wel een toekomst voor ze is.”

Lees ook: Eén vol jaar vogelgriep in Nederland, en nu?

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer