Britse regering schiet varkensector te hulp

18-10 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De Britse regering heeft een pakket maatregelen aangekondigd om de door personeels- en chauffeurstekorten ernstig getroffen varkenssector te hulp te komen.

Londen wil onder meer 800 visa verstrekken aan slagers uit de EU om de problemen in slachthuizen en bij vleesverwerkers te verlichten. Ook komt er financiële steun voor tijdelijke opslag van geslachte varkens. Dat moet vleesbedrijven in staat stellen de dieren drie tot zes maanden op te slaan, zodat ze op een later tijdstip alsnog veilig kunnen worden bewerkt. Daarnaast wordt het voor slachters en slagers mogelijk om langere werkdagen te maken en ook in het weekend door te halen. Verder wil Londen de sector steunen bij het vinden van nieuwe exportmarkten.

Opgelucht

Directeur Zoe Davies van de National Pig Association: “We zijn opgelucht dat de regering zich eindelijk realiseert dat er wat moet gebeuren om de enorme ophoping van varkens op boerderijen te verlichten. We proberen samen met de verwerkers de impact van deze nieuwe maatregelen in beeld te brengen en vast te stellen wat er nu precies gaat gebeuren.”

Investeren in Britse werknemers

De regering benadrukt ook dit keer dat de visa voor slagers tijdelijk zijn. “Dit is geen oplossing op de lange termijn en bedrijven moeten investeren in de Britse binnenlandse werknemers om een beter-betaalde en meer vaardige economie op te bouwen in plaats van afhankelijk te zijn van buitenlandse werkers”, aldus het plattelandsministerie Defra. Dat verwacht dat de sector betere training en loopbaanmogelijkheden biedt en in meer technologie investeert.

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteurBeheer