Doorgaan naar artikel

Britse regering wil zuivelsector reguleren

Foto: Canva

Foto: Canva

De Britse regering werkt aan een regulering van de zuivelsector om oneerlijke praktijken tegen de boeren uit te bannen.

Londen heeft voorstellen in de inspraak gedaan ‘teneinde te onderzoeken of regulering ingevoerd kan worden om er voor te zorgen dat boeren eerlijk behandeld worden’. Uit een al in 2016 uitgevoerd onderzoek door de waakhond voor de supermarkten is gebleken dat ‘oneerlijke praktijken blijven bestaan in de zuivelindustrie.’ Die worden veroorzaakt doordat melkinkopers de macht hebben om de melkprijs in een contract vast te stellen en te wijzigen, vaak zonder voorafgaande mededeling. “Dit leidt tot onzekerheid en prijzen die oneerlijk kunnen zijn voor melkveehouderijen.”

Een verplicht prijsmechanisme

De landsregering en de regioregeringen, die op landbouwgebied redelijk zelfstandig zijn, willen nu van melkveehouders, zuivelbedrijven en andere betrokkenen in de sector weten of ze denken dat regulering van de melkmarkt zou kunnen helpen. Daarbij wordt concreet gedacht over een verplicht prijsmechanisme voor alle contracten tussen melkveehouders en de verwerkers van hun melk. Londen kan na brexit ook op dit gebied eigen regelingen opstellen.

Concurrerend blijven

Staatssecretaris voor landbouw Victoria Prentis: “Het is absoluut essentieel dat onze melkveehouders een eerlijke prijs betaald krijgen voor hun hoog-kwalitatieve product. Ik wil enige oneerlijke praktijken in de Britse zuivelsector de kop indrukken. Dit helpt de sector om z’n vitale rol te blijven spelen bij het voeden van ons land en zal er ook voor zorgen dat melkveehouders ook in de toekomst concurrerend kunnen blijven.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin