Britse staatssecretaris: Nederland is muggenzifter

25-01 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De Britse staatssecretaris voor landbouw Victoria Prentis vindt dat Nederland, Ierland en Frankrijk muggenziften als het gaat om de vereiste papieren voor de export van Brits vlees en andere agrarische producten.

“We hebben erg stroperige discussies met de Fransen, de Ieren en de Nederlanders over of een formulier met blauwe inkt of met rode inkt ingevuld moet worden en of elke pagina een stempel moet hebben. Dat is het niveau waar we het over hebben, naast de grotere discussies met de Europese Commissie.”

Douane-formulieren ‘een hel’

Prentis deed die uitspraken tijdens een meeting van de National Sheep Association over de grote problemen die de Britse vleessector ondervindt bij de export naar de EU. Die problemen doen zich niet alleen bij rundvlees maar ook bij varkens- en lamsvlees voor. Prentis erkende dat de douane-formulieren ‘een hel’ zijn, maar dat ze nu eenmaal door de EU worden vereist na brexit. “Ik weet dat wat soms wordt afgedaan als papieren, waarmee ik de werkelijk scherpe EU-exporteisen bedoel, sommigen van jullie een hoop problemen veroorzaken.”

Onderhandelingen erg gesloten

De bewindsvrouw klaagde er ook over dat de onderhandelingen over het nieuwe handelsakkoord tussen de EU en het VK erg gesloten zijn verlopen. “Dat was allemaal erg vreemd. De teams waren ver verwijderd van de normale relaties, die Defra zou hebben met de vriendelijke buurlanden. Ik kijk uit naar een wereld waar ik weer gewoon mijn Franse collega kan bellen om over de zorgen te praten. We zullen die zachte contacten weer op moeten bouwen.”

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.