Britse suikerbietenoogst valt veel lager uit

24-01 | |
Verwerking suikerbieten. - Foto: Peter Roek
Verwerking suikerbieten. - Foto: Peter Roek

De Britse oogst aan suikerbieten komt in het lopende seizoen volgens de laatste schattingen uit op 740.000 ton. Dat is bijna 300.000 ton lager dan een jaar geleden en ook een stuk minder dan de 900.000 ton waar British Sugar eerst vanuit ging.

Dat meldt moederbedrijf ABFoods in een tussentijds bericht. De opbrengst per hectare valt tegen door ongunstige weersomstandigheden, vooral de laatste weken. In het Verenigd Koninkrijk is het begin dit jaar erg koud geweest terwijl er in een aantal regio’s ook veel sneeuw is gevallen. Door de lagere uitkomsten zal ook de winst bij AB Sugar lager uitvallen dan verwacht.

Kostendruk

ABFoods meldt ook dat de bio-ethanolfabriek van Vivergo in Hull na enkele jaren stilstand weliswaar weer is gaan draaien maar opnieuw met verlies werkt. Dat komt door de wisselvalligheid bij de energie- en andere operationele kosten maar ook bij de bio-ethanol prijzen.

Het Britse voedings- en retailbedrijf slaat wel een positieve noot aan over de situatie op de foodmarkt. ‘’We blijven belangrijke kostendruk ondervinden, maar de inflatie is minder wisselvallig geworden en recent zijn de prijzen van sommige grondstoffen ook gedaald. De consumentenuitgaven blijken in de afgelopen periode ook beter stand te houden dan bij het begin van het boekjaar nog werd verwacht.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer