Britse tak Arla vreest krappere marge zuivelketen

19-02 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Door krapte aan voergrondstoffen en dus duurder krachtvoer, zullen dit jaar de kosten in de zuivelketen met mogelijk wel 6% oplopen.

Dit zei financieel directeur Simon Ho van Arla UK deze week met verwijzing naar onderzoek door Kite Consulting.

Het blad The Grocer maakt melding van Ho’s zorgen. De sterk stijgende kosten kunnen leiden tot krappere marges voor melkveehouders en zuivelindustrie, veel duurdere zuivelproducten of een combinatie van beide. Arla ziet de ontwikkelingen in ieder geval met zorg tegemoet.

In het voorbije jaar noteerde Arla nog heel positieve resultaten, ook bij de retailafzet in Groot-Brittannië. De totale omzet daar steeg met 9%. Voor sommige producten steeg de omzet zelfs met meer dan 20%.

Corona

De retailafzet steeg, zoals vrijwel overal, mede doordat de foodservice vrijwel stilligt en consumenten hun voeding daarom meer via de supermarkten kopen. Arla verkleinde echter ook het productassortiment, waardoor het efficiënter kon opereren. Dit was deels noodgedwongen, omdat veel medewerkers ziek waren door Covid-19 en minder arbeid beschikbaar was. Financieel pakte het echter heel goed uit.

Hogere productiekosten in de melkveehouderij door duur voer dreigen nu deze efficiëntiewinst en extra marge teniet te doen.

van der Horst

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.