Doorgaan naar artikel

Britse tractormarkt had teleurstellend jaar

Foto: Henk Riswick -

Foto: Henk Riswick

Britse tractorleveranciers hebben vorig jaar 12.333 eenheden kunnen verkopen. Dat is weliswaar bijna 2% meer dan in 2018 maar toch is het jaar teleurstellend verlopen, aldus de Agricultural Engineers Association (AEA).

In de afgelopen maand december werden er met 657 tractoren bijna een kwart minder verkocht dan een jaar eerder. De AEA wijst er dan ook op dat de cijfers voor 2018 en ook begin 2019 vertekend waren. Begin 2018 werden er relatief weinig tractoren verkocht na een hausse in het voorafgaande jaar. Boeren wilden daarmee per 1 januari 2018 van kracht wordende strengere regels voor zijn. Bovendien werden er in de eerste maanden van vorig jaar juist relatief veel tractoren aangeschaft met het oog op de toen nog ‘geldende’ Brexit datum van 31 maart 2019.

‘Geen verbetering in 2020’

‘’Het aanhoudende slechte weer, de politieke onzekerheid en een dieptepunt in de normaal al cyclische markt hebben alle een negatieve invloed op de tractorenmarkt,” denkt economisch adviseur Stephen Howarth van de AEA. In juni is een dalende lijn ingezet die sindsdien versterkt is doorgegaan. Howarth verwacht niet dat er in 2020 veel verbetering zal optreden. ‘’Als je alle buitengewone invloeden weglaat, dan was er vorig jaar sprake van een forse daling. Dat zal dit jaar gewoon doorgaan, vrezen wij.”

Beheer
WP Admin