Britse tuinder wil van verplichte heffing af

17-02 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Bij een stemming over de verplichte heffing voor tuinders van het Britse ‘landbouwschap’ Agricultural and Horticultural Development Board AHDB heeft 61% tegen die heffing gestemd.

“Die stemming laat zien dat veel tuinders teleurgesteld zijn of geen enkel idee meer hebben hoe hun heffing eigenlijk wordt besteed”, zegt voorzitter Ali Capper van de sectie tuinbouw en aardappelen bij boerenbond NFU.

Marktinformatie

De stemming was uitgelokt door een flinke groep tuinders die al geruime tijd ontevreden zijn over de tuinbouwtak AHDB Horticulture. Die divisie van het overkoepelende schap houdt zich voornamelijk bezig met onderzoek en ontwikkeling en niet met marktinformatie, zoals de andere schappen voor onder andere varkens, aardappelen en granen wel doen. Nu een meerderheid zich tegen de heffing uit heeft gesproken, moet minister van plattelandszaken George Eustice beslissen over de toekomst van het tuinbouwschap.

Verdeeldheid tuinders

Tuinders zijn daarbij verbolgen over een ‘truc’ van AHDB-voorzitter Nicholas Saphir. Hoewel de stemming nadrukkelijk werd gehouden op basis van ‘één man één stem’, legt Saphir de uitslag nu uit op basis van het door tuinders aan heffingen betaalde bedrag. Met die berekening komt opeens een meerderheid van 57% voor de heffing uit de bus. Volgens Saphir ‘toont dat eens te meer aan hoe verdeeld de tuinders zijn, wat het extra belangrijk maakt dat de minister een zorgvuldige afweging maakt’. Overigens loopt er op dit moment een soortgelijke stemming over de verplichte heffing voor aardappeltelers.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.