Doorgaan naar artikel

Britse tuinders stoppen met planten wegens arbeidstekort

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Een groot aantal Britse tuinders ziet af van nieuwe aanplant, omdat ze te weinig arbeidskrachten hebben om die planten verder te verzorgen of te plukken.

Ook de hoge energie- en transportkosten spelen een rol. Dat meldt de Lea Valley Growers Association, die zegt goed te zijn voor 75% van de Britse komkommers, paprika’s en aubergines. “We zijn 110 jaar oud. Helaas zal meer dan de helft van onze tuinders volgend jaar niet planten door een tekort aan werknemers, hoge energieprijzen en lage winstmarges”, aldus de LVGA op Twitter. De associatie wijst er daarbij op dat zij al in 2017, kort na de brexit-stemming, waarschuwde voor dreigende ernstige tekorten aan personeel.

Komkommerhoofdstad

De Lea Valley wordt vaak de komkommerhoofdstad van het VK of de slabak van Londen genoemd. “We telen jaarlijks 500 miljoen komkommers en paprika’s, en daarnaast tomaten, aubergines, sla, kruiden, bloemen, bomen en struiken in zo’n 150 hectare kassen”, staat op de website.

Secretaris Lee Stiles: “Onze leden zijn er niet zeker van of ze genoeg werknemers kunnen vasthouden of aantrekken om in februari of maart te plukken. De startkosten voor planten, energie en arbeid lopen in de tienduizenden ponden per hectare, en het is eenvoudig het risico niet waard om een teelt op te starten zonder de zekerheid dat je voldoende mensen hebt om het product te oogsten. Tuinders nemen dat risico elk jaar, maar we hebben nog nooit een situatie gehad waarin je gewoon geen mensen kunt vinden.”

Beheer
WP Admin