Britse uienvoorraad kan eind dit seizoen krap zijn

18-11-2019 | Laatste update op 01-02 | |
Foto: Wick Natzijl -
Foto: Wick Natzijl

De Britse uienopbrengst is goed, maar kwaliteitsproblemen blijven een punt van aandacht. Uienverwerker Stourgarden in Oost-Engeland verwacht krapte aan het einde van het bewaarseizoen.

Stourgarden heeft dit seizoen goede uienopbrengsten gehaald met 55 tot 60 ton per hectare voor plantuien en een hectareopbrengst tussen 50 en 55 ton voor bewaaruien. De kwaliteit van de bewaaruien die voor de regenbuien van 20 september van het land zijn gehaald, ziet er goed uit. Het bedrijf heeft zelf zo’n 95% van de uien voor 20 september binnen gereden. Landelijk gezien is dat 80%, waardoor toch zo’n 20% die na 20 september is geoogst minder goed van kwaliteit is. Stourgarden agronomist Ed Pissarro sprak donderdag 14 november op het Quality inside Onion Symposium bij Broer B.V.: “Ik verwacht dat de uienvoorraad aan het eind van dit seizoen krap gaat zijn.”

Jaarlijks 70.000 uien naar Tesco’s

Stourgarden is als bedrijf om uien op te slaan, te sorteren en in te pakken voor rechtstreekse levering aan retail in 1995 opgericht door de akkerbouwfamilie Rix. De familie Rix teelt sinds 1967 uien in de Stour-vallei in Oost-Engeland. Retailer Tesco is de eerste klant waar in 1995 een volume van 45 ton uien per week werd aangeleverd. Tegenwoordig gaat in de week voor kerst 1.250 ton uien naar Tesco’s, afkomstig van ruim 500 hectare. Om jaarlijks 70.000 uien te leveren aan de grootste retailer van Engeland, Tesco’s, werkt familie Rix samen met tien andere telers, waardoor de boerderij 2.450 hectares tot haar beschikking heeft.

Eigen teelt in het supermarktschap

Het streven is om zoveel mogelijk eigen geteelde uien in de Britse supermarkt schappen te krijgen. Wat betreft beschikbare hectares en opslagmogelijkheid is dat geen probleem. De juiste kwaliteit uien zo goed als het hele jaar rond is een uitdaging. Fusarium is daarbij de grootste uitdaging volgens Pissarro. Het bedrijf is dan ook constant op zoek naar maagdelijke gronden. Helaas pakt dat niet altijd gunstig uit.

Fusarium grootste uitdaging bij kwaliteit uien

Pissarro geeft als voorbeeld dat vorig jaar uien zijn geteeld op een nieuw stuk landbouwgrond waar dertig jaar geen ui op groeide. Vervolgens bleek 20% van die uien in de schuur besmet met fusarium. Samen met het Britse productschap voor de akkerbouw AHDB wordt daarom veel onderzoek gedaan.

Verder is meeldauw een uitdaging omdat de uien in een vallei met rivieren groeien waar meeldauw goed gedijt. We proberen waar mogelijk uien bij telers aan de kust te verbouwen, maar waar dat niet gaat, worden gewassen beter gemonitord. Daarnaast wordt het gewas op een breder bed van 2 meter geplant, zodat de wind beter door de planten kan waaien.

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.