Britse uitloopeieren moeten duurder worden

15-11-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De Britse organisatie van producenten van vrije uitloopeieren eist hogere prijzen om de sterk gestegen kosten voor voer, energie, transport en arbeid op te vangen.

“Onze leden hebben toegekeken hoe andere veesectoren prijsverhogingen hebben ontvangen om de huidige situatie het hoofd te bieden en nu is de tijd gekomen dat ook eierproducenten dezelfde steun krijgen.” Dat stelt directeur Robert Gooch van de British Free Range Eggs Producers Association BFREPA.

Eerlijke, robuuste contracten

“Wij komen altijd onderaan de lijst. Iedereen in de leverketen stelt de marges veilig door de kostenverhogingen door te geven. Dat eindigt onvermijdelijk bij de deur van de boer. Wij voeren campagne voor eerlijke, robuuste contracten die het mogelijk maken de prijs die de boer ontvangt te laten meebewegen met de inputkosten. Sommige winkelbedrijven en verpakkers doen dat al, maar er zijn talloze voorbeelden dat die contracten worden verbroken nu de inflatiedruk toeneemt. Dit kan gewoon niet langer doorgaan. Eieren blijven een strijdtoneel voor de supermarkten, samen met dagelijkse zaken als brood en melk.”

Financiële druk

De organisatie berekent dat eieren nu goedkoper zijn dan zeven jaar geleden. Toen kostte een dozijn vrije uitloopeieren omgerekend € 3,62 terwijl dat in september dit jaar niet meer was dan € 2,50. “Winkeliers en verpakkers moeten er een stapje bij doen en de aanpassingen doorvoeren die nodig zijn om de financiële druk die de eierproducenten ervaren te weerspiegelen.”

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer