Britse Universiteit opent varkenscentrum

02-12-2019 | |
Foto: ANP - Foto: David Fernandez
Foto: ANP

De Universiteit van Leeds heeft een nieuw National Pig Centre geopend.

Het centrum, dat € 12,8 miljoen heeft gekost, biedt onderzoeksfaciliteiten voor de voeding, het gedrag en de gezondheid alsmede rond de verschillende productiesystemen van varkens.

Dierenwelzijn en duurzaamheid

“Dit nieuwe centrum stelt ons in staat om het werk voor het verbeteren van het welzijn van varkens en de duurzaamheid van de Britse varkenssector verder uit te breiden. Ons doel is de milieu-footprint van de varkenshouderij verder te verlagen zonder de hoge standaarden op welzijnsgebied in gevaar te brengen”, zegt prof. Lisa Collins, hoofd van de School of Biology van de Noord-Engelse universiteit en leider van het PigSustain project. In het centrum kunnen deskundigen op allerlei aan de varkenssector gerelateerde gebieden met elkaar samenwerken, aldus Collins. Voor het centrum is een financiële bijdrage verkregen van het Britse innovatiefonds.

Productiesystemen vergelijken in praktijk

Het complex biedt onderdak aan 660 zeugen waarvan 220 in de buitenlucht worden gehouden. Volgens de universiteit biedt die in Europa unieke combinatie de mogelijkheid om beide productiesystemen in de praktijk met elkaar te vergelijken. De stallen zijn verder uitgerust met camerasystemen zodat onderzoekers het gedrag van de varkens continu kunnen monitoren.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer