Britse varkenshouders hebben minstens 35.000 dieren geruimd

24-01 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

Britse varkenshouders hebben de laatste maanden zeker 35.000 dieren moeten ruimen omdat er geen capaciteit was om ze te slachten. Dat is de laatste schatting van de National Pig Association.

“Dat is zo goed als zeker een onderschatting. Het cijfer is gebaseerd op informatie van mensen die bereid zijn geweest ons dat te vertellen. Niet iedereen wil dit echter met ons delen, zoals je kan begrijpen”, stelt directeur Zoe Davies echter nadrukkelijk. In de recente varkenstelling van plattelandsministerie Defra wordt gemeld dat 2% van de varkenshouders dieren hebben moeten ruimen, maar ook dat is afkomstig van boeren die dat zelf melden.

Niet op volle capaciteit

Veel Britse slachterijen en vleesbedrijven kunnen al maanden niet op volle capaciteit draaien. Dat komt deels door corona en quarantaines maar voornamelijk doordat hun werkers uit de EU na brexit zijn vertrokken. Die arbeidskrachten blijken ook weinig belangstelling te hebben om met een tijdelijk visum terug te keren. De Britse regering heeft dat voorlopig toegelaten gezien de problemen in de veehouderij maar tot nu toe is de interesse minimaal. Een kwart van de Britse varkenshouders had in de laatste weken van vorig jaar dan ook te kampen met achterstanden bij het slachten, aldus het overzicht van Defra. Door dat al was het aantal vleesvarkens per 1 december met 3.702.000 ook bijna 11% hoger dan een jaar eerder.

Uittocht van varkenshouders

De problemen leiden ook tot een uittocht van varkenshouders en een verdere krimp van het aantal zeugen. Per 1 december 2021 telde Defra 295.000 van dat soort dieren vergeleken met 317.000 een jaar eerder. Volgens Davies zal de daling in de loop van dit jaar oplopen tot rond de 30.000 zeugen. ‘De cijfers baren natuurlijk wel zorgen, maar zijn verre van verrassend gezien de voortdurende achterstanden op de boerderijen door het tekort aan slagers in de vleesbedrijven maar ook de recordvoerprijzen en dalende varkensprijzen. In de eerste helft van 2021 verloren producenten gemiddeld € 30 per dier, een bedrag dat vermoedelijk in de rest van het jaar nog hoger is geworden”, aldus de NPA.

De bond van varkenshouders heeft minister George Eustice dringend gevraagd om een rondetafel te beleggen van alle partijen in de varkens- en vleesketens om de crisis te bespreken.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer