Doorgaan naar artikel

Britse varkenshouders willen eerlijkere varkensketen

De Britse varkenshouderij zit in een langdurige crisis. De organisatie van varkenshouders eist een eerlijkere varkensketen.

Geüpdatet op:
Achtergrond
Agri
Sustainable food
Een van de eisen van Britse varkenshouders is dat supermarkten en horecaleveranciers moeten toezeggen meer Brits varkensvlees te gaan gebruiken. - Foto: ANP/EPA premium

Een van de eisen van Britse varkenshouders is dat supermarkten en horecaleveranciers moeten toezeggen meer Brits varkensvlees te gaan gebruiken. - Foto: ANP/EPA

De Britse varkenshouderij zit in een langdurige crisis. De organisatie van varkenshouders eist een eerlijkere varkensketen.

De Britse National Pig Association (NPA) eist dat er nieuwe contracten komen. Daarmee kunnen varkenshouders, tussenpersonen en vleesverwerkers voorwaarden afspreken die werken voor alle partijen, met inbegrip van een eerlijke prijs voor de producent.

“We vragen om een blauwdruk voor een eerlijkere, meer transparante en uiteindelijk duurzamere varkensketen”, aldus de NPA. Gebeurt dat niet, dan wordt het voortbestaan van de Britse varkenshouderij nog meer bedreigd dan het nu al is.

Inkopers moeten hele karkas verwerken

De bond reageert daarmee op een consultatieronde van het plattelandsministerie Defra over de huidige en gewenste contracteringsmethoden in de varkensindustrie. NPA vraagt ook om een betere planning van de verwachte aanvoer, zodat de varkenshouder weet waar hij aan toe is. De inkopers van de varkens zouden ook veel meer het hele karkas moeten verwerken. Ze moeten zich niet slechts ‘selectief’ op bepaalde stukken vlees richten.

Varkenshouders willen wettelijke afzetcontracten

De bond heeft daarom een reeks harde eisen op tafel gelegd. In de eerste plaats moet de contractering een wettelijke basis krijgen. De prijsafspraken moeten eerlijk, transparant en ook voor alle partijen onderhandelbaar zijn. NPA wil dat eenzijdig opgelegde voorwaarden worden verboden. Boetes voor varkens die niet aan de specificaties voldoen, mogen niet zo hoog zijn dat er uiteindelijk niets voor de boer overblijft.

NPA wil bovendien dat Defra op basis van gegevens van de boeren zelf de varkensprijs gaat bijhouden en publiceren, een taak die het landbouwschap AHDB tot nu toe uitvoert. Verder eist de bond dat de supermarkten en horecaleveranciers moeten toezeggen een redelijk deel van het karkas af te nemen én meer Brits varkensvlees te gaan gebruiken.

Corona en brexit brachten Britse varkenshouderij in crisis

Die eisen komen nu de Britse varkenshouderij al geruime tijd in een zware crisis verkeert. Die begon ergens in 2020 toen slachterijen te weinig personeel hadden en de varkenshouders met veel te veel dieren bleven zitten. Dat kwam enerzijds door corona, maar meer nog door brexit waardoor veel buitenlandse slachters het VK de rug toekeerden. Volgens NPA heeft die crisis de sector als geheel € 700 miljoen gekost.

Waar al met contracten wordt gewerkt, zijn die vaak het papier niet waard waarop ze gedrukt zijn

De landbouwtelling per 1 juli laat ook zien dat het aantal zeugen in één jaar tijd met 43.000, ofwel 18%, is gedaald. Omdat de varkensprijzen nog steeds niet aantrekken en ook de Britse varkenshouder met torenhoge kosten te kampen heeft, staan nog steeds veel boeren op de rand van de afgrond, benadrukt de NPA.

NPA: productie Brits varkensvlees ernstig in gevaar

Het idee van Defra om de contractering over een andere boeg te gooien, slaat bij de varkensboeren wel aan. NPA-voorzitter Rob Mutimer: “We hopen dat dit proces de Britse boerensector weer wat hoop geeft na al die maanden ellende. Het is volstrekt duidelijk dat de leverketen zoals die er nu uitziet, is gebroken. Waar al met contracten wordt gewerkt, zijn die vaak het papier niet waard waarop ze gedrukt zijn. Die producenten hebben geen been om op te staan als hun varkens week na week weer worden doorgedraaid. De situatie is nu zo slecht dat onze capaciteit om in dit land varkensvlees te produceren ernstig in gevaar is.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin