Doorgaan naar artikel

Britse varkensvleesimport keldert in november

Foto: Bert Jansen

Foto: Bert Jansen

Het Verenigd Koninkrijk heeft in de maand november met 73.300 ton 22% minder varkensvlees en daarvan gemaakte producten ingevoerd dan een jaar eerder.

Over de eerste elf maanden van 2019 komt de invoer van varkensvlees en dergelijke naar de Britse markt met 843.700 ton 7% lager uit.

Sterke terugval in november

Dat blijkt uit cijfers van het varkenshouderijorganisatie AHDB Pork. De invoer van vers en ingevroren varkensvlees kwam in november 22% lager uit, een sterke terugval want over de eerste elf maanden blijft de daling beperkt tot 2%. Vooral Denemarken kan minder aan de Britten leveren terwijl de export vanuit ons land nagenoeg stabiel blijft en die uit Duitsland en Ierland nog een lichte groei vertoont. Volgens AHDB zijn de hoge prijzen voor geïmporteerd varkensvlees de reden voor de teruggevallen invoer.

Bij bacon is in november sprake van een daling met 19% en over het hele jaar tot december met 10%. Die bacon komt steeds minder uit Nederland, terwijl de Deense aanvoer op hetzelfde peil blijft. Bij bewerkte vleesproducten is in november zelfs sprake van een 44% lagere invoer, waarbij alle belangrijke buitenlandse leveranciers aan Britse afnemers flink terrein moeten inleveren.

Export groeit wel

Aan de andere kant kunnen ook de Britten meer varkensvlees exporteren, met name naar China. De export naar China bereikte een hoeveelheid van 10.800 ton, meer dan het dubbele van een jaar geleden.

Over de maanden januari tot en met november kwam de export van vers en ingevroren varkensvlees met 226.400 ton 12% hoger uit. Inclusief bacon, ham en andere producten exporteerden de Britten 348.800 ton, 9% meer dan in dezelfde periode in 2018. Daarbij is het zo dat volgens AHDB Pork de export van Brits vers en ingevroren varkensvlees vorig jaar meer dan 50% hoger uitkomt dan een jaar eerder.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin