Britse verwerkers krijgen veel minder aardappelen

28-11-2019 | |
Foto: Mark Pasveer - Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De producenten van frites en chips in het Verenigd Koninkrijk worden het hardst getroffen door de moeizame oogst. Telers laten frites- en chipsaardappelen zo lang mogelijk doorgroeien. Poot- en tafelaardappelen zijn eerder gerooid, meldt het Britse zakenblad Food Manufacture.

Dit najaar is de op twee na natste herfst ooit in Groot-Brittannië. Het Britse aardappelschap AHDB Potato meldde vorige week dat daardoor 10% van de aardappelen mogelijk in de grond blijft zitten. Maar dat is een gemiddelde, stelt directeur Andrew Curtis van de vereniging van aardappelverwerkers (PPA). “In sommige regio’s zit nog tot 23% van de aardappelen in de grond.”

Slechte kwaliteit

Dat is vooral in het noorden van Engeland het geval. Daar worden vooral frites- en chipsaardappelen geteeld. De aardappelen die wel zijn geoogst, zijn door het vocht slecht van kwaliteit of moeilijk te bewaren. Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat de Britse verwerkers minder aardappelen krijgen dan ze willen. Vorig jaar viel de oogst tegen door droogte.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer