Britse vleesbedrijven sturen karkassen ook naar Nederland

03-11-2021 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Britse vleesbedrijven sturen nu karkassen naar Ierland om ze daar verder te laten verwerken.

De vleesproducten worden vervolgens weer teruggestuurd naar het Verenigd Koninkrijk om daar in de winkel te worden verkocht. De vleesindustrie zal naar verwachting binnenkort ook karkassen naar Nederlandse bedrijven gaan sturen.

Dat zegt directeur Nick Allen van de British Meat Processors Association in de Financial Times. Britse vleesbedrijven proberen met die lange route het chronische tekort aan slagers te omzeilen. Bij veel van die bedrijven is zeker 15% van de banen niet vervuld. Allen verwacht dat “miljoenen varkens naar verwachting langs deze weg verwerkt zullen worden.”

Varkenshouders wanhopig

Hoewel de Britse regering 800 tijdelijke visa wil verlenen aan slagers uit EU-landen, is de belangstelling daarvoor gering. Die regeling geldt echter alleen voor de 4 grootste vleesbedrijven van het land, tekent de Financial Times aan. Bovendien kost de selectie en de verdere aanvraagprocedure de nodige tijd. Als er al slagers arriveren, dan is dat op zijn vroegst eind november. “Veel varkenshouders zijn wanhopig. Inmiddels hebben we al meer dan 10.000 dieren moeten ruimen. Meer en meer varkens zitten gevangen op de boerderij en de boer kan geen kant op. Het gaat nu al om meer dan 150.000 varkens en daar komen er zo’n 15.000 per week bij. Er zijn geen ervaren slagers te vinden. Hoewel het in absolute aantallen maar om een paar honderd mensen gaat, kan de verwerking niet doorgaan zonder hen”, aldus beleidsmedewerker Charlie Dewhirst van de National Pig Association.

Vlees & merken: Food&Agribusiness zet informatie over vlees als merk of concept op een rij. Ga naar FoodAgribusiness.nl/vlees-merken

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer