Doorgaan naar artikel

Britse vleesproductie staat eind deze week stil

De Britse fabrieken van kip en varkensvlees komen al eind deze week tot stilstand door CO2-tekort.

Een van de CF Fertilisers-fabrieken in Billingham, Cleveland, die gesloten is door de hoge gasprijzen.  - Foto: ANP premium

Een van de CF Fertilisers-fabrieken in Billingham, Cleveland, die gesloten is door de hoge gasprijzen. - Foto: ANP

De Britse fabrieken van kip en varkensvlees komen al eind deze week tot stilstand door het acute tekort aan CO2. Volgende week dreigen ook bakkerijen en andere foodfabrieken te moeten stoppen.

Die nieuwe waarschuwing komt van Ian Wright, directeur van de Food and Drinks Federation. “We hebben nog een dag of tien voordat het winkelend publiek zal merken dat er echt sprake is van een crisis.” Directeur Tim Walker van winkelketen Iceland voegt er aan toe: “Het is nu geen kwestie meer of we wat op tafel hebben met de kerst, het is nu de vraag of we de hele keten nog aan de gang kunnen houden.”

Hoge gasprijzen

Het tekort is ontstaan doordat CF Industries twee kunstmestfabrieken in Engeland heeft stopgezet vanwege de hoge gasprijzen. Die fabrieken maken als bijproduct CO2 dat op grote schaal wordt toegepast in de voedingsindustrie.

Vicevoorzitter Tom Bradshaw van de National Farmers Union: “Dit nieuws is een enorme zorg voor de boeren. Door de hoge prijzen voor kunstmest hebben sommige boeren nog geen bestellingen geplaatst of kunstmest laten bezorgen. Dat dit tekort aan kunstmest juist nu komt is vooral ook ongelukkig omdat het plattelandsministerie Defra de strikte regels voor het gebruik van organische mest net heeft verscherpt.”

Directeur Zoe Davids van de zwaar getroffen varkenssector voegt er aan toe: “Als dit CO2-tekort niet snel wordt opgelost dan moeten we perfect gezonde dieren op de boerderij ruimen en op de afvalberg gooien. Dat is een enorme verspilling en ook een enorme financiële ruïne.”

Geen CO2-tekort bij Nederlandse slachterijen

Nederlandse slachterijen kampen niet met een CO2-tekort zoals dat speelt in slachterijen in het Verenigd Koninkrijk. Dat geven zowel slachterijenorganisatie COV als pluimveeverwerker Plukon aan. CO2 wordt in slachterijen gebruikt om dieren te verdoven, maar ook in verpakkingen om producten vers te houden. Plukon laat weten geen signalen te hebben dat de levering in Nederland ter discussie staat.

In het Verenigd Koninkrijk luiden slachterijen deze week de noodklok, omdat zij vrezen voor tekort aan CO2. Twee kunstmestfabrieken hebben daar tijdelijk hun deuren gesloten vanwege de hoge gasprijzen. Bijproduct van de kunstmestproductie is CO2, die in de voedingsindustrie wordt gebruikt.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin