Skip to content

Britse voeding- en drankenexport daalt 14%

Updated on:
Handel
Nieuws
Foto: Canva

Foto: Canva

De Britse export van voeding en dranken is in de eerste jaarhelft voor het eerst sinds 2015 lager uitgekomen dan een jaar eerder.

De totale exportwaarde is met 13,8% gezakt naar € 10,67 miljard, meldt de Food and Drink Federation. Een uitzondering was varkensvlees waarvan de exportwaarde dankzij de grote vraag uit China 17,5% hoger uitviel op € 330 miljoen.

Uitvoer naar Nederland

De uitvoer naar Nederland daalde in deze periode met 12% naar € 827 miljoen, terwijl die naar Frankrijk bijna een kwart lager uitkwam. Ierland, verreweg de belangrijkste afnemer van Britse voeding en dranken, kocht met bijna € 2 miljard ruim 7% minder van het buurland. Drie bestemmingen, China, Canada en Noorwegen, lieten een groei van de Britse uitvoer zien.

China maakt weer groei door, terwijl andere landen in een recessie zitten

“De daling van de export heeft vanzelfsprekend alles te maken met de gevolgen van corona, waarbij te zien is dat verschillende markten zich wat dat betreft ook in een verschillend stadium bevinden. China maakt weer groei door, terwijl andere landen in een recessie zitten”, aldus hoofd internationale zaken Dominic Goudie van de FDF. De organisatie ziet voor de nabije toekomst wel veel mogelijkheden in Japan, waar Londen net een handelsovereenkomst mee heeft gesloten.

Gids

“De vraag naar ingevoerde voeding en dranken neemt toe vanwege de vergrijsde bevolking en een voortdurende trend naar meer Westerse consumptiepatronen.” Om de export verder te ondersteunen, hebben de FDF en het agrarische schap AHDB een gids uitgebracht met alle steunmaatregelen waar ondernemers in de sector gebruik van kunnen maken.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin