Doorgaan naar artikel

Britse voedselprijzen op hoogste punt in 45 jaar

De Britse voedselprijzen lagen in maart 19,2% hoger dan een jaar eerder, dat is de sterkste stijging in 45 jaar

Nieuws
Food
Britse voedselprijzen op hoogste punt premium

De grootste opwaartse druk kwam vorige maand van brood en graanproducten die 19,4% duurder waren dan in maart 2022. Foto: Canva

De Britse voedselprijzen lagen in maart 19,2% hoger dan een jaar eerder, dat is de sterkste stijging in 45 jaar en ook weer een vol procentpunt meer dan in de voorafgaande maand.

Door die stijgende voedingskosten bleef de algemene inflatie van de consumentenprijzen in het Verenigd Koninkrijk net boven de grens van 10%, terwijl was verwacht dat die inflatie verder zou dalen.

De grootste opwaartse druk kwam vorige maand van brood en graanproducten die 19,4% duurder waren dan in maart 2022, meldt het Office for National Statistics. Dat is in die categorie de hoogste inflatie ooit geregistreerd. Daarnaast werden ook fruit, chocola en vlees opnieuw een stuk duurder wat deels werd gecompenseerd door een mindere prijsstijging voor oliën en vetten.

De prijsmacht van de producenten is groot

Intussen neemt zeker in het Verenigd Koninkrijk de kritiek toe dat voedselproducenten profiteren van de inflatie door hun prijzen sterker te verhogen dan strikt nodig zou zijn om de hogere kosten op te vangen, in het Engels aangeduid als ‘greedflation’. Catherine Mann, lid van het beleidscomité van de Bank of England: “Ik maak me zorgen over de kansen die bedrijven pakken om profijt te trekken van de bereidheid van de consument om hogere prijzen te tolereren. De prijsmacht van de producenten is groot. Er zijn veel mensen die die hogere prijzen gewoon slikken en producenten reageren daar dan op door hun prijzen inderdaad verder op te voeren.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin