Britse wolorganisatie snijdt in de kosten

06-01 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De Britse wolmarketing-organisatie British Wool moet door de gevolgen van de coronacrisis fors in de kosten snijden.

Vier van de depots, waar de wol wordt verzameld en gegradeerd, worden gesloten wat een besparing van € 1,66 miljoen per jaar op moet leveren. Op basis van de huidige wolproductie scheelt dat 6,5 tot bijna 8 cent per kilo. “De covid-pandemie heeft grote negatieve gevolgen voor de wereldwijde wolmarkt. Ondanks het feit dat we erin geslaagd zijn de 11 miljoen kilo wol die eind april nog in voorraad was weg te werken, blijft de markt uiterst moeilijk”, zegt directeur Andrew Hogley van British Wool, de enige overgebleven Britse organisatie die nog de marketing en verkoop van één bepaald agrarisch product uitvoert.

Overschot aan wol

Sinds augustus is er weliswaar flink wat wol verkocht, maar dat was wel tegen erg lage prijzen. De markt wordt geconfronteerd met een overschot aan wol, met name uit Nieuw-Zeeland maar ook uit andere Europese landen. “Hoewel we de laatste tijd wat positieve tekenen zien bij veilingen voor enkele wolsoorten, blijft tapijtwol zwaar onder druk staan. De contractmarkt voor tapijten die hotels, kantoren, bioscopen, restaurants, cruiseschepen en dergelijke bedient, is buitengewoon zwak door de sluiting van de horeca en hospitality.”

Grote herstructurering

Om er toch voor te zorgen dat de producenten ‘in deze nooit voorgekomen tijden’ de maximale waarde voor hun wol ontvangen, begint British Wool met een grote herstructurering. “Het is noodzakelijk dat we onze business aanpassen aan de huidige marktomstandigheden. Volgend seizoen brengen we het aantal depots terug van twaalf naar acht. De wol uit de betrokken gebieden wordt gerelokaliseerd naar andere vestigingen binnen ons netwerk.”

Zonder British Wool zouden de opbrengsten voor wol permanent veel lager liggen

Hogley benadrukt daarbij dat ‘we de dienstverlening aan de producenten niet veranderen’. Die schapenhouders kunnen hun wol nog altijd in de directe omgeving afleveren zonder kosten voor het verdere transport. Ook blijft British Wool alle soorten wol accepteren. “We dringen er bij de producenten op aan ons trouw te blijven. Zonder British Wool zouden de opbrengsten voor wol permanent veel lager liggen en zouden ook veel producenten geen markt hebben voor hun wol. We zullen er alles aan doen om het herstel van de wolhandel te ondersteunen.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.