Britse zuivelexpert: melkprijzen gaan fors en snel dalen

21-11-2022 | |
Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

De melkprijzen gaan vanaf januari fors en snel dalen. Dat betekent maandelijkse verlagingen met minstens een paar centen per keer. “De markten gaan omlaag en verwerkers hebben geen andere keus dan zich terug te trekken bij de melkprijzen.”

Dat schrijft de Britse zuiveladviseur Ian Potter in zijn Daily News. Volgens Potter hebben de recente verhogingen bij onder meer Arla het beeld vertroebeld. “De druk op de prijzen wordt pijnlijk en bruut.” Hij wijst onder meer op de Duitse index IFE die voor de eerste keer sinds december 2021 onder de 50 cent per kilo is uitgekomen.

“Of je het nu leuk vindt op niet, ik denk dat we al blij kunnen zijn als we binnen de 40 blijven in 2023. Dalen we daar nog onder, dat kan de sector opeens snel krimpen zonder voorafgaande waarschuwingen. De grootste vrees is dat de melkproductie verder toeneemt tot een punt waar de voorjaarspiek groter is dan de verwerkingscapaciteit. Dat zou tot een waar bloedbad leiden.”

Ierse melkproductie schiet met 7,5% omhoog

In Ierland is de melkproductie in oktober 7,5% hoger uitgekomen dan n dezelfde maand vorig jaar. In totaal kregen de verwerkers 698,5 miljoen liter aangeleverd, meldt het Central Statistics Office in Dublin.

Over de eerste tien maanden van dit jaar hebben Ierse melkveehouders 8,063 miljoen liter melk geleverd, dat is niet meer dan 0,4% meer dan in die periode in 2021. In de eerste twee maanden van 2022 was de melkproductie nog hoger dan een jaar eerder maar in de maanden maart tot en met juni was sprake van een daling terwijl in juli en augustus sprake was van een stabilisatie. In september was er een toename met 1,6% gevolgd door de sterke stijging met 7,5% in oktober.

Het gemiddeld vetgehalte kwam in oktober uit op 4,82% vergeleken met 4,77% in dezelfde maand vorig jaar. De productie van boter bedroeg 21.600 ton terwijl dat een jaar eerder nog 22.100 ton was.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer