Britse zuivelexport keldert door brexit

26-04 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De daling van de export van Britse zuivel naar EU-landen is in februari onverminderd doorgegaan.

De uitvoer van boter kwam 86% lager uit, die van kaas daalde met 75% en aan bulkroom werd 55% minder geëxporteerd dan in dezelfde maand in 2020. Aan rauwe melk werd niet meer dan 131 ton naar buitenlandse afnemers verscheept terwijl dat een jaar eerder nog 76.500 ton was. Dat meldt het landbouwschap AHDB.

Structurele daling

De Britse export vertoonde in de eerste maand na brexit al een sterke daling, maar aangenomen werd dat die deels te wijten was aan het uit voorzorg hamsteren door afnemers in de EU. Volgens analist Chris Gooderham lijken de vele administratieve lasten en daardoor hogere kosten echter tot een meer structurele daling te leiden. Dat geldt vooral voor bederfelijke zuivelwaren die door de vertragingen bij de grens met de EU niet of nauwelijks meer naar het buitenland getransporteerd kunnen worden.

Oorsprongseisen

“Het ziet er niet naar uit dat deze problemen snel de wereld uit zijn”, stelt Gooderham.

Ook de oorsprongseisen veroorzaken grote problemen, aldus AHDB. Producten vallen alleen onder de handelsovereenkomst tussen de EU en het VK als ze van voldoende Britse oorsprong zijn. De EU handhaaft die eisen al sinds 1 januari, de Britse regering heeft de praktische invoering ervan uitgesteld tot 1 oktober of 1 januari 2022.

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.