Britten beoordelen import EU-pootgoed per geval

06-07-2021 | |
Nederland exporteerde afgelopen seizoen iets meer dan 15.000 ton pootgoed naar Britse afnemers. - Foto: Penn Communicatie
Nederland exporteerde afgelopen seizoen iets meer dan 15.000 ton pootgoed naar Britse afnemers. - Foto: Penn Communicatie

Britten leggen de import van pootgoed uit de EU aan banden, door aanvragen voortaan per geval te beoordelen. De Nederlandse Aardappel Organisatie zegt het nieuwe voorstel van Defra niet te kennen.

Dat heeft het plattelandsministerie Defra besloten nu de overgangsperiode waarin EU-pootgoed na brexit nog vrij het land in mocht, sinds 1 juli is afgelopen.

Het ministerie: “Vorig jaar besloot de Britse regering, in overleg met de sectororganisaties en andere betrokkenen, om EU-pootgoed in Engeland en Wales te accepteren tot juni 2021. Dit om de industrie bij de aanpassingen te ondersteunen. Nu deze periode is afgesloten, worden toekomstige aanvragen om uit de EU ingevoerd pootgoed op de markt te brengen, per geval bekeken. Dit is in overeenstemming met de binnenlandse wetgeving. Dat stelt ons in staat om te beoordelen of pootgoed is geproduceerd onder omstandigheden die equivalent zijn met de vereisten in de Britse regelgeving.”

Die aanpak is afgestemd met de sector en met de landsregeringen. ‘’Het erkent het feit dat het Verenigd Koninkrijk in grote lijnen zelfvoorzienend is bij de totale hoeveelheid aan geproduceerd pootgoed”, voegt Defra toe.

Nederland exporteerde afgelopen seizoen iets meer dan 15.000 ton pootgoed naar Britse afnemers. In december was sprake van een forse toename vanwege hamsterende Britse klanten, maar na brexit is die export in de eerste maanden van dit jaar sterk ingezakt.

NAO: nieuwe voorstel niet bekend

Jan Gottschall, secretaris/beleidsspecialist van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) zegt het nieuwe voorstel van Defra niet te kennen. Hij geeft als verdere uitleg: ‘’Via onze Britse collega-organisatie vernemen we dat het VK een uitzondering maakt van het Britse invoerverbod, voor pootaardappelen bedoeld voor testen en proeven onder een oranje of geel label. Een uitzondering geldt ook voor microplanten en microknollen die zijn bedoeld voor kweekwerk, testen of proeven. Pootaardappelen, microplanten en microknollen bedoeld voor verkoop mogen niet worden geïmporteerd in het VK.”

Ook Schotland verrast

Ook in Schotland, waar het meeste Britse pootgoed vandaan komt, is de informatie van het Britse ministerie nog niet doorgedrongen. ‘’We hebben geen nieuwe update wat betreft de invoer van pootgoed. We werken nog steeds met een asymmetrische handel”, legt senior communcatie manager Diana McGowan van de National Farmers Union of Scotland uit.

Zij doelt daarmee op het feit dat de EU de invoer van Brits en vooral Schots pootgoed al sinds 1 januari bant, terwijl de EU zelf wel tot 1 juli pootgoed naar de Britse markt mocht verhandelen. McGowan voegt er dan ook voor de duidelijkheid aan toe: ‘’NFU Schotland blijft van mening dat alle handel tussen de EU en het VK wederzijds moet zijn. Dat is een gevestigd principe dat zo moet blijven, in het belang van onze leden.”

Lees ook: Brexit-schade tot op het boerenerf

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer