Foto: ANP
Het Verenigd Koninkrijk zou dit jaar op 21 augustus zonder voedsel komen te zitten als er geen aanvoer vanuit het buitenland was. Nog altijd komt 93% van alle fruit en 47% van de groente uit andere landen.
De National Farmers Union (NFU) tracht elk jaar te berekenen op welke dag de voedselvoorziening zou stokken als het VK alles uit eigen land moest halen. Die ‘self-sufficiency day’ ofwel zelfvoorzieningsdag valt dit jaar op 21 augustus.
Steeds meer afhankelijk van buitenland
De datum schuift steeds verder naar voren, omdat het VK nog altijd meer afhankelijk wordt van het buitenland. De algemene zelfvoorzieningsgraad bedroeg in 1980 nog 80%, maar is nu nog maar 64%. Behalve groente en fruit komt er bijvoorbeeld ook veel varkensvlees, kaas en andere zuivel van over de grens.
Geopolitieke ontwikkelingen
“Een land met zo’n lage zelfvoorzieningsgraad stelt zichzelf bloot aan geopolitieke ontwikkelingen, precies het soort onzekerheid waar we nu in verkeren”, zegt Professor Tim Lang, die het onderzoek namens de NFU heeft uitgevoerd. “De wereld staat voor enorme problemen van mensen, voeding, klimaat, grond. We doen net of we nog steeds een wereldmacht zijn. Dat zijn we niet meer en het VK neemt maar aan dat anderen ons zullen voeden.”
Coronavirus
Voorzitter Minette Batters van de NFU voegt daar aan toe dat het coronavirus alles tot het uiterste heeft gerekt. “We moeten een andere houding aan gaan nemen rond de voedselvoorziening en de hoeveelheid voedsel die we hier zelf produceren”, zegt zij. “We zitten midden in een perfecte storm. Deze zelfvoorzieningsdag stuurt de regering de boodschap dat we voeding werkelijk prioriteit moeten gaan geven.”