Britten blijven met aardbeien zitten

Na melk en zuivel worden de Britse consumenten nu ook opgeroepen toch vooral aardbeien te eten. Doordat veel grote sportevenementen niet doorgaan, vreest branche-organisatie British Summer Fruits dat er lang niet voldoende afzet is voor de oogst van dit jaar.

Het voor aardbeien belangrijkste geannuleerde evenement is Wimbledon. Daar worden traditiegetrouw jaarlijks kilo’s aardbeien met – ongeklopte – slagroom gegeten. ‘Strawberries with cream’ en Wimbledon zijn voor de Britten een vaste combinatie, ook overigens voor wie tennis op tv kijkt. Bij andere sporten zoals cricket staan aardbeien ook vaak ‘op het menu’. Bovendien zijn aardbeien eveneens een vast onderdeel van de catering bij de tientallen grote en kleine landbouwshows die normaliter de hele zomer op het Britse platteland worden gehouden.

Geen markt voor de aardbeienoogst

Nu al die evenementen niet doorgaan, dreigen telers met grote hoeveelheden aardbeien te blijven zitten. Dat is min of meer paradoxaal, omdat ze eerst juist riepen dat er te weinig mankracht was om de oogst binnen te krijgen. Dat probleem is echter deels opgelost door het invliegen van grote groepen Oost-Europese seizoensarbeiders. Maar nu er wel geplukt gaat worden, is er geen markt voor die oogst.

Promotiecampagne voor aardbeien

Voorzitter Minette Batters van de National Farmers Union: “Het gaat niet alleen om Wimbledon, het gaat om alle grote sportevenementen, F1, voetbal, cricket. Voor cateringbedrijven en de groothandel is die markt weggevallen.” Batters probeert de overheid nu zover te krijgen om, net als voor zuivel, ook mee te betalen aan een promotiecampagne voor aardbeien. “Laten we hopen dat iedereen denkt, het is mooi zomerweer, laten we aardbeien kopen.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.