Doorgaan naar artikel

Britten blijven verder uitstel Brexit afwijzen

Penny Mordaunt is een fanatiek voorstander van brexit, en is als Paymaster-General in principe minister zonder portefeuille, maar zit wel aan de kabinetstafel. Foto: ANP

Penny Mordaunt is een fanatiek voorstander van brexit, en is als Paymaster-General in principe minister zonder portefeuille, maar zit wel aan de kabinetstafel. Foto: ANP

De Britse regering blijft verlenging van de huidige overgangstermijn voor brexit tot na 31 december dit jaar afwijzen. Wel probeert Londen de onderhandelingen met de Europese Unie over een nieuw handelsakkoord te versnellen.

“Het heeft geen nut om te elfder ure een overeenkomst te bereiken, omdat die ook ingevoerd en geratificeerd moet worden en onze burgers en bedrijven ook de tijd moeten hebben om zich voor te bereiden. Dat bepaalt het tijdschema en daarom moeten we de focus terugkrijgen. We praten met de EU over een verandering van het format, over hoe we de onderhandelingen kunnen versnellen en over hoe we in ons beider belang tot een deal kunnen komen”, aldus minister Penny Mordaunt tijdens een kamercommissie over brexit. Mordaunt, een fanatiek voorstander van brexit, is als Paymaster-General in principe minister zonder portefeuille, maar zit wel aan de kabinetstafel.

Noord-Ierland vreest grote problemen

Maar Mordaunt wijst verder elke suggestie af dat de overgangstermijn voor brexit wordt verlengd tot na 31 december 2020. Zij verwerpt daarmee ook een motie van het parlement in Noord-Ierland waarin om zo’n uitstel wordt gevraagd. Noord-Ierland vreest ernstige problemen, nadat premier Johnson zelf uiteindelijk heeft moeten toegeven dat er wel een vorm van douanecontrole komt in de Ierse zee tussen Noord-Ierland en de rest van het VK. Dat is nodig omdat Noord-Ierland voor onder meer landbouwproducten en vee aan de EU-regels blijft voldoen om een harde grens op het Ierse eiland te voorkomen.

Geen vooruitgang

In Brussel zelf hebben zowel België als Ierland gewaarschuwd dat de Europese Commissie bij de herstelplannen voor de coronacrisis te weinig rekening houdt met een harde brexit. Dat zal, zeker voor die twee landen, een extra economische klap betekenen waar ook steunmaatregelen voor nodig zijn. Vorige week zijn de onderhandelingen tussen het VK en de Europese Commissie over een nieuw handelsakkoord na brexit weer volledig vastgelopen.

EU-onderhandelaar Michel Barnier beschuldigde zijn Britse tegenpartij er daarbij van ‘voortdurend terug te komen op al gemaakte afspraken’. “We hebben geen enkele vooruitgang bereikt en dat is al zo sinds het begin van de onderhandelingen.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin