Britse landbouwminister Theresa Villiers. - Foto: ANP
In dit artikel
De Britse minister voor plattelandszaken Theresa Villiers heeft bevestigd dat de toeslagrechten en andere EU-steun voor de boeren in haar land vanaf volgend jaar worden afgebouwd. Daarvoor in de plaats komt een regeling waarbij het bijdragen aan milieu en natuur een hoofdrol speelt.
“Eén van de grootste voordelen van het verlaten van de EU is dat we eindelijk het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) weg kunnen vegen. Daarvoor in de plaats krijgen we een frisse benadering waarbij boeren en landmanagers het stuur in handen nemen bij beslissingen over hoe hun bedrijven zullen gedijen en tegelijkertijd in staat zijn om een waardevolle rol te spelen bij ons doel om in 2050 een zero-carbon economie te bereiken,” aldus Villiers in haar toespraak tot de jaarlijkse Oxford Farming Conference.
Bijdragen aan een meer winstgevende landbouw
“In 2021 beginnen we met het afbouwen van de toeslagrechten, maar we doen dat op een eerlijke en geleidelijke manier. Het geld dat op die manier beschikbaar komt, wordt gebruikt voor Environmental Land Management maar ook om de agrarische productiviteit te verbeteren en de weerstand van de boeren te versterken. We moeten doorzetten nu we de schaduw van het GLB van ons afschudden en in 2021 beginnen met een radicaal nieuw beleid dat werkt voor de planeet, voor de mensen en uiteraard voor de boeren. Ons doel is steun te verlenen aan een meer winstgevende, productieve en duurzame landbouw die met minder input gezonde dieren produceert, de vervuiling reduceert en een gezondere grond, schoner water en lucht realiseert.”
Nauwe samenwerking
Het nieuwe landbouwbeleid zal daarbij op maat gemaakt worden. “Er komt geen ‘one-size-fits all’ systeem. We willen boeren steunen die op een verschillende schaal en op verschillende manieren werken zodat ze zelf kunnen uitwerken wat het beste werkt voor hun bedrijf en voor natuur en milieu.” Die plannen zullen in nauwe samenwerking met de boeren en hun organisaties worden uitgewerkt, zegde Villiers daarbij toe.