Skip to content

Britten denken over suiker- en zoutheffing

De Britse regering moet een heffing invoeren op suiker en zout in de strijd tegen obesitas.

Updated on:
Nieuws
Food & Health
Foto: AFP premium

Foto: AFP

De Britse regering moet een heffing invoeren op suiker en zout in de strijd tegen obesitas.

Zo’n belasting kan rond de € 3,5 miljard opbrengen, dat gebruikt kan worden voor het verstrekken van meer gratis gezonde schoolmaaltijden, lessen in gezond eten en drinken en een verdere verandering van de Britse voedings- en kookcultuur. Ook moet de vleesconsumptie de komende tien jaar met een derde teruggebracht worden en die van groente en fruit juist met 30% toenemen.

€ 3,50 per kilo suiker en € 7 per kilo zout

Dat staat in de National Food Strategy die op verzoek van de regering is opgesteld door restaurant eigenaar Henry Dimbleby. Hij stelt concreet een heffing voor van omgerekend € 3,50 per kilo suiker en € 7 per kilo zout in de groothandel voor gebruik in de voedselverwerkende industrie en de horeca.

“De slecht functionerende eetgewoonten en slechte diëten, gevoed door de afhankelijkheid van ‘processed food’ bij zowel de consument als de fabrikanten, legt een onhoudbare druk op de nationale gezondheidszorg NHS en draagt bij aan 64.000 overlijdens per jaar”, schrijft Dimbleby.

Natuur en klimaat

Hij waarschuwt ook voor de schade die de voedingsindustrie en de landbouw aanrichten aan de natuur en het klimaat. “Onze eetgewoonten vernietigen het milieu en dat bedreigt op haar beurt weer onze voedselzekerheid. De volgende grote schok voor onze voedselvoorziening wordt zo goed als zeker veroorzaakt door klimaatverandering in de vorm van extreem weer en catastrofale misoogsten. De overheid moet daarom de veranderingen in de eetgewoonten en voedingscultuur versnellen om de doelen op het gebied van gezondheid, klimaat en natuur te halen.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin