Skip to content

Britten laten genbewerking toe wegens foodcrisis

De Britse regering wil het verbouwen van gen-bewerkte gewassen toelaten en snel opvoeren.

Nieuws
Food
Britse minister George Eustice van voedsel en plattelandszaken. Foto: ANP premium

Britse minister George Eustice van voedsel en plattelandszaken. Foto: ANP

De Britse regering wil het verbouwen van gen-bewerkte gewassen toelaten en snel opvoeren om ervoor te zorgen dat de voedselvoorziening niet verder in gevaar komt door de oorlog in Oekraïne.

Minister George Eustice van voedsel en plattelandszaken dient daartoe deze week een wetsvoorstel in. De Genetic Techology Precision Breeding Bill moet het mogelijk maken dat boeren ‘gewasvarianten planten die zijn bewerkt om meer weerstand te hebben tegen plagen of minder water of kunstmest nodig hebben’, meldt dagblad de Telegraph. Het Verenigd Koninkrijk kan dat zelf beslissen, omdat het na brexit niet meer met de EU-beperkingen te maken heeft.

Het Europese Hof van Justitie heeft eerder bepaald dat genbewerking zoals CrisprCas onder dezelfde regels valt als genetische manipulatie of GM. Londen werkt al sinds brexit aan eigen regels, maar het voorstel wordt nu bespoedigd door de gevolgen van de oorlog.

Afhankelijk van invoer uit buitenland

Het VK is voor veel voedingsproducten nog altijd in sterkte mate afhankelijk van invoer uit het buitenland. Eustice: “Precisietechnologie stelt ons in staat om gewassen te ontwikkelen die een natuurlijke weerstand hebben tegen plagen en klimaatverandering en die de voedingsstoffen in de bodem beter gebruiken, zodat we hogere opbrengsten krijgen met minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Watertekorten worden met de klimaatverandering steeds meer een probleem en deze technologie speelt daarom een sleutelrol voor de wereldwijde voedselvoorziening.” Eustice hoopt de wet binnen een paar weken door het parlement te loodsen, zodat die nog dit jaar van kracht kan worden.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin