Doorgaan naar artikel

Britten leggen migratie EU-werkers aan banden

Geüpdatet op:
Politiek & Beleid
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

De Britse regering legt de arbeidsmigratie uit de EU vanaf 2021 scherp aan banden.

Dat zadelt vooral de voedingsindustrie en agrarische sector met grote problemen op. Londen wil een grote campagne organiseren om getroffen bedrijven voor te bereiden op de veranderingen en de gevolgen daarvan.

Puntensysteem

Wie straks nog in Groot-Brittannië wil werken, dient een arbeidscontract met een salaris van minimaal rond de € 25.000 te hebben. Ook moet een migrant volgens een puntensysteem over voldoende vaardigheden beschikken en Engels kunnen spreken. ZZP‘ers zijn überhaupt niet meer welkom, heeft minister Plattel van binnenlandse zaken uitgelegd.

Agrarische sector: tekort aan arbeidskrachten dreigt

Eerder al betoogden veel agrarische organisaties dat een dergelijk systeem kan leiden tot grote tekorten aan arbeidskrachten. In de voedingsindustrie komt momenteel zeker één op de vier werknemers uit de Europese Unie, terwijl dat aantal op veel boeren- en tuinbouwbedrijven vaak nog hoger ligt.

De regering wil nog wel jaarlijks 10.000 seizoenkrachten op een tijdelijk contract toelaten. Een aantal dat volgens de National Farmers Union veel te laag is om aan de behoefte te voldoen.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin