Britten lyrisch over heffing op varkensvlees

20-05-2020 | |
Foto: Hans Prinsen
IMG_pri409415v

De Britse National Pig Association (NPA) is lyrisch over de invoerheffing op varkensvlees die de regering deze week heeft aangekondigd. ‘’Na intens lobbyen van de NPA heeft de regering haar schadelijke plannen om de tarieven op de invoer van varkensvleesproducten laten vallen.”

De Britse regering gaat per 1 januari eigen invoerheffingen invoeren, onder andere op agrarische producten. Voor varkensvlees en daarvan gemaakte producten geldt dan een tarief van € 91 per 100 kilo. Komt er voor die tijd geen handelsakkoord met de EU dan zijn die tarieven ook van kracht voor de invoer uit Europese landen.

Tarieven om eigen landbouw te beschermen

In een eerder stadium overwoog Londen om agrarische producten vrij te stellen of slechts met een paar procenten te belasten om de voedselvoorziening niet in gevaar te brengen. Uiteindelijk zijn de tarieven echter gehandhaafd om de eigen landbouw te beschermen. Dat noemt de NPA ‘een regelrechte overwinning’ en schrijft dat onder meer toe aan intensief overleg van voorzitter Richard Lister en NPA-medewerkers bij de betrokken bewindslieden.

‘Varkenssector beschermen’

“Wij waren ernstig bezorgd toen de regering voorstelde om de tarieven op varkensvleesproducten te laten vallen”, zegt beleidsadviseur Ed Barker. “Dat zou de deur hebben geopend voor goedkope invoer vanuit de hele wereld. De regering heeft duidelijk naar onze argumenten geluisterd en nu een regiem aangekondigd dat ons een eind verder brengt op de weg om de varkenssector te beschermen tegen goedkope invoer.”

Hij waarschuwt echter wel dat het gevaar nog niet geweken is. “De regering kan de tarieven nog altijd laten vallen in een handelsakkoord met de Verenigde Staten waarover nu wordt onderhandeld.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.