Britten moeten door dalende productie meer varkensvlees invoeren

29-08 | |
Al met al zal het Verenigd Koninkrijk toch weer meer varkensvlees en daarvan gemaakte producten uit het buitenland moeten aanvoeren, voorspelt AHDB. Foto: Canva
Al met al zal het Verenigd Koninkrijk toch weer meer varkensvlees en daarvan gemaakte producten uit het buitenland moeten aanvoeren, voorspelt AHDB. Foto: Canva

De Britse productie van varkensvlees zal dit jaar flink dalen en krijgt volgend jaar een nog grotere klap.

De vraag naar varkensvlees is minder geworden en zal door de snel verslechterende crisis rond de kosten van levensonderhoud verder inzakken. Maar de productie daalt sneller dan de vraag, waardoor de Britten, die toch al 60% van hun varkensproducten importeren, nog meer in moeten voeren om aan die vraag te voldoen. Dat schrijft het landbouwschap AHDB in zijn Outlook voor de varkenssector voor de rest van 2022 en 2023.

Hoewel de varkensprijs een stijgende lijn vertoont, is dat voorlopig nog niet voldoende om de kosten te dekken

“De varkenshouders begonnen het jaar met zware tegenwind, waarbij veel producenten al vijf kwartalen achter elkaar met verlies werkten. Sindsdien is de situatie alleen maar verslechterd. De toch al hoge inputkosten zijn verergerd door de oorlog in Oekraïne. Hoewel de varkensprijs een stijgende lijn vertoont, is dat voorlopig nog niet voldoende om de kosten te dekken.” Die problemen volgen op een veelal dramatisch 2021 met grote achterstanden in de slachthuizen door de tekorten aan vakkundig personeel.

Productie varkensvlees daalt 6% in 2022

In 2020 en het begin van 2021 kwam het aantal zeugen in het Verenigd Koninkrijk nog uit op zo’n 415.000. “Maar een slechte winstgevendheid en de logistieke problemen hebben tot een scherpe daling geleid, waardoor er in juni 2022 nog maar 350.000 over waren. De productie van varkensvlees kwam in de eerste vijf maanden van dit jaar met 452.000 ton nog 6% hoger uit. Maar voor de tweede jaarhelft voorzien we een daling met 15%. Het karkasgewicht zal ook verder dalen nu we teruggekeerd zijn naar meer normale omstandigheden. Voor heel 2022 verwachten we daarom dat de productie van varkensvlees met 6% zal dalen naar rond de 970.000 ton. Voor 2023 is een verdere daling met 9% te voorzien.”

Vraag naar vlees zakt ook in

De vraag zakt ook in, AHDB schat dit jaar met zo’n 2%. Een flink deel van de Britse bevolking geeft ook aan vanwege de prijs minder rood vlees te weten. Omdat varkensvlees relatief gezien nog het minst in prijs is gestegen, blijft de daling voor varkensvlees beperkter dan voor rund- of lamsvlees. Wel merkt de horeca, waar veel worstjes en bacon omgaan, dat veel kantoorwerkers nog altijd liever thuis blijven werken. “Maar de vermindering van de productie is toch sterker dan die verwachte daling van de vraag.”

Groeiende import

Al met al zal het Verenigd Koninkrijk toch weer meer varkensvlees en daarvan gemaakte producten uit het buitenland moeten aanvoeren, voorspelt AHDB. In de eerste helft van dit jaar kwam die invoer met 193.000 ton al bijna 20.000 ton hoger uit dan een jaar geleden. “Om aan de vraag te voldoen bij een tegen het eind van het jaar dalende productie, is er nog altijd ruimte voor een groei van de import met 5% over heel 2022, waardoor die import waarschijnlijk hoger uitkomt dan in 2020.” Het schap heeft daarbij nog een opmerkelijke boodschap: “Over de hele linie gezien, zal veel van het varkensvlees dat de laatste jaren werd geëxporteerd naar China door het VK en de EU nu naar verwachting dichter bij huis een vraag vinden. EU- en Britse consumenten hebben dit vlees eerder gegeten en, als alles verder hetzelfde blijft, kunnen dat weer gaan doen.”

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer