Britse eierhandelaren hebben in de eerste vijf maanden van dit jaar bijna twee keer zoveel eieren uit het buitenland moeten aanvoeren dan in dezelfde periode in 2022. Foto: Koos Groenewold
Britse eierhandelaren halen dit jaar meer eieren uit het buitenland. Dit vanwege een veel lagere binnenlandse productie. Pluimveehouders durven wel weer meer hennen op te zetten.
Britse eierhandelaren hebben in de eerste vijf maanden van dit jaar bijna twee keer zoveel eieren uit het buitenland moeten aanvoeren dan in dezelfde periode in 2022. De invoer van eierproducten was in mei ook weer 10% hoger op jaarbasis. De eierorganisaties denken dat pluimveehouders weer meer hennen durven binnen te halen nu de kosten weer wat dalen.
Volgens de laatste gegevens van het plattelandsministerie Defra werden er in het eerste kwartaal door Britse verpakkers 2.424 miljoen eieren verwerkt. Dat was 1,2% minder dan in de voorafgaande drie maanden en 12% minder dan een jaar eerder.
De hoeveelheid verwerkte eieren bereikte eind 2020, toen de vraag hoog was door de pandemie, een piek met 2.880 miljoen maar heeft sindsdien een dalende lijn ingezet. Aan eierproducten werd in de eerste drie maanden dit jaar 33.000 ton geproduceerd, 11% minder dan een jaar geleden. In mei liep die daling in dit segment terug naar 3,6%.
Aantal ‘barneggs’ neemt toe
De kwartaalcijfers lijken aan te geven dat vooral de productie van vrije uitloopeieren dit jaar is ingezakt. Dat komt doordat ook in het Verenigd Koninkrijk vanwege de vogelgriep-epidemie lange tijd een ophokplicht gold, waardoor van 21 maart tot 2 mei alle vrije uitloopeieren ‘omgekat’ moesten worden tot ‘barn’, ofwel scharreleieren.
Het aantal vrije uitloopeieren daalde daardoor van 1.596 miljoen in het eerste kwartaal van 2022 naar 1.164 miljoen in dezelfde periode dit jaar. Dat terwijl anderzijds het aantal ‘barneggs’ toenam van 216 miljoen naar 648 miljoen.
Directeur Robert Gooch van de British Free Range Egg Producers Association Bfrepa laat weten dat het aantal hennen nu weer terug is op het niveau van rond deze tijd vorig jaar. “Producenten beginnen na twee jaar met verlies gedraaid te hebben nu weer wat winst te maken en voeren de productie weer op. De zorgen zijn natuurlijk niet helemaal voorbij, de voerkosten blijven hoog of stijgen zelfs weer”
“De vogelgriep heeft er toe geleid dat ook de premies voor bedrijfsverzekeringen fors de hoogte in geschoten zijn. Maar alle grote Britse supermarkten hebben toegezegd dat ze uitsluitend eieren met het Britse Lion-logo zullen verkopen. Eén winkelier, Sainsbury’s, hield zich daar niet aan en haalde korte tijd eieren uit Italië. Maar dat is een uitzondering. Alle andere eieren uit het buitenland gaan naar de verwerkende industrie”, aldus Gooch.
Ernstige zorgen langer termijn
Wat de invoer van eieren betreft maakt de Britse eiersector zich, bij monde van de koepelorganisatie British Egg Industry Council (BEIC), ook ernstig zorgen over de langere termijn. De Britse regering heeft zich onlangs aangesloten bij het trans-Atlantische handelsverdrag CPTPP. Dat biedt eigen bedrijven – straks – toegang tot een reeks buitenlandse markten in onder meer Azië en Zuid-Amerika en vice versa.
Omdat eieren in die deal niet zijn aangemerkt als ‘gevoelige sector’ dreigt volgens de BEIC het gevaar dat die straks massaal worden ingevoerd uit landen als Mexico, waar van een verbod op legbatterijen niets te bespeuren valt.
Directeur Mark Williams: ‘’Het gevaar dreigt dat de Britse consument straks massaal van die kooi-eieren voorgezet krijgt. Zo’n invoer zou de Britse producenten, die zich aan aanzienlijk hogere eisen moeten houden, ernstig ondermijnen.”
Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt