Britten nemen proeven met vaccin rundertb

Britse wetenschappers gaan beginnen met het testen van een vaccin tegen rundertb. Doel is dat vaccin in 2025 op brede schaal toe te gaan passen. Dat is één van de belangrijkste onderdelen van het al jaren lopende programma om rundertb in 2038 op de Britse eilanden uitgeroeid te hebben.

Rundertb heerst al tientallen jaren in grote delen van Zuid-Engeland en het aangrenzende Wales. Jaarlijks worden meer dan 40.000 dieren geruimd, wat niet alleen boeren grote schade berokkent maar de overheid ook tientallen miljoenen aan vergoedingen kost. “Rundertb is één van de moeilijkste en meest ongrijpbare problemen op het gebied van de dierengezondheid. Een vaccin kan een belangrijk wapen zijn in de strijd tegen deze ziekte na de noodzakelijke testen en daarop volgende goedkeuringen om de veiligheid en doeltreffendheid te verzekeren,” aldus het plattelandsministerie Defra.

Verraderlijke ziekte

Minister George Eustice: “Rundertb is een zich langzaam verplaatsende en verraderlijke ziekte die grote trauma’s kan veroorzaken bij boeren als ze hooggewaardeerde dieren en kostbare kuddes verliezen. Deze wetenschappelijke doorbraak is een belangrijke stap in onze strijd om de ziekte te verdrijven. Tegelijk versnellen we de andere maatregelen uit onze strategie, maar we gaan ook het ruimen van dassen uitfaseren, omdat niemand eindeloos een beschermde diersoort wil doden.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.