Britten stappen uit aardappelorganisatie NEPG

18-01-2021 | Laatste update op 02-03 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Het Britse aardappelschap AHDB Potatoes is uit de North-Western European Potato Growers NEPG gestapt.

Dat blijkt uit een mededeling van de NEPG zelf. ‘De NEPG die tot 31 december een organisatie van vijf landen was, begon op 1 januari zonder de Britse AHDB.’

AHDB dekt hele sector

Volgens de NEPG hebben de Britten daar verschillende redenen voor, zonder die verder aan te geven. AHDB Potatoes, onderdeel van het Britse superschap AHDB, geeft zelf geen commentaar en heeft het uittreden uit de Europese organisatie ook niet gemeld. Bekend is dat er vaak onvrede bestond over het feit dat de Britten de oogstprognose elk jaar steevast maanden later afgaven dan de andere partners in Noordwest-Europa. Bovendien was een heikel punt dat de aangesloten organisaties in ons land, België, Duitsland en Frankrijk alleen telers vertegenwoordigen terwijl AHDB de sector als geheel dekt.

Discussie over heffing

Aan Britse kant speelt verder een rol dat het aardappelschap onder zware druk staat van de telers zelf. Een groep ontevreden telers heeft een stemming afgedwongen over de verplichte heffing. In reactie daarop heeft het AHDB een publicatie ‘What do I get for my levy’ uitgestuurd waarin wordt uitgelegd waar de heffing aan wordt besteed. Daarin wordt wel informatie over brexit genoemd maar niet het lidmaatschap van de NEPG.

Binnen de NEPG zelf is secretaris Victor Phaff afgetreden als secretaris. ‘’Victor trad in 1999 toe tot de informele groep van sectorvertegenwoordigers en telers. Het was onder zijn leiding dat de NEPG haar officiële naam en logo kreeg, en later dankzij zijn inbreng, de officiële status van stichting. Victor leidde geleidelijk de informele en vrije structuur naar een beter georganiseerde en gestructureerde instelling. De NEPG wordt nu beschouwd als een betrouwbare bron van informatie, niet alleen voor telers, maar voor de hele toeleveringsketen. In de afgelopen jaren hebben de media en onafhankelijke bedrijven steeds meer de NEPG-persberichten en -informatie opgenomen en afgewacht”, legt de organisatie uit. Pfaff is als secretaris vervangen door de Belg Daniel Ryckmans.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer